Volledig scherm
Reizigers op het vliegveld van Hongkong. © AFP

Hongkong verbiedt verdere demonstraties op het vliegveld

Na twee dagen met demonstraties die het vliegverkeer lam legden, is op het vliegveld van Hongkong een demonstratieverbod ingesteld. Het doel van het verbod is ‘te voorkomen dat personen op onrechtmatige en opzettelijke wijze het correcte gebruik van de luchthaven belemmeren.’

De luchthaven van Hongkong is vanaf vandaag weer in bedrijf. Het vliegveld moet honderden geannuleerde vluchten opnieuw inpassen. Net als maandag moeten reizigers daarom nog wel rekening houden met vertragingen. Schoonmakers en onderhoudswerkers ruimen op en repareren de schade. Het was toen de tweede keer dat het vliegveld dicht ging binnen een week tijd. Op het vliegveld kwam het tot confrontaties tussen de demonstranten en de oproerpolitie.

In Hongkong wordt al weken gedemonstreerd. Aanvankelijk richtte het protest zich tegen een wet die uitlevering aan de Volksrepubliek China makkelijker zou maken. Inmiddels richt men zich steeds heftiger en gewelddadiger tegen de invloed van China, dat als een invloed uit het buitenland wordt gezien. Hongkong is weliswaar onderdeel van China, maar heeft eigen wetgeving en bestuur.

De aandelenmarkt van Hongkong daalde naar een dieptepunt in zeven maanden tijd. De Verenigde Naties drongen bij Hongkong aan op terughoudendheid naarmate de protesten toenemen.

Bekijk ook deze video, waarin de spanningen in Hongkong worden uitgelegd:

 1. David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’
  PREMIUM

  David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’

  De Chinese stad Wuhan, het epicentrum van het coronavirus, is onder quarantaine gesteld. De elf miljoen inwoners kunnen geen veerboten of vliegtuigen meer gebruiken om de stad te verlaten. David Wilmots (50) uit België runt in Wuhan twee cafés en kon net voor de lockdown nog op vakantie naar Vietnam. ,,We hebben geluk gehad, want intussen zit alles potdicht. Niemand kan nog bewegen. Wuhan begint op een spookstad te lijken.”
 2. Dodelijke buscrash Duitsland: twee kinderen overleden, vijf medescholieren zwaargewond

  Dodelijke buscrash Duitsland: twee kinderen overleden, vijf medescho­lie­ren zwaarge­wond

  Bij een ernstig ongeluk met een schoolbus in de Duitse deelstaat Thüringen zijn een meisje en een jongen van acht jaar om het leven gekomen. Vijf kinderen raakten zwaargewond en vijftien anderen lichtgewond. Ook de buschauffeur is gewond, bevestigt Bodo Ramelow, minister-president van de deelstaat Thüringen, op Twitter. ,,Ik leef intens mee met de ouders en familieleden van de overleden schoolkinderen.’’