Een hooggeplaatste officier van de Houthi-rebellen legt uit hoe de aanval op de Arabische olie-installatie in zijn werk is gegaan.
Volledig scherm
Een hooggeplaatste officier van de Houthi-rebellen legt uit hoe de aanval op de Arabische olie-installatie in zijn werk is gegaan. © AFP

'Houthi's waarschuwen voor nieuwe aanval Iran’

Hooggeplaatste Houthi-rebellen in Jemen hebben buitenlandse diplomaten gewaarschuwd dat Iran een nieuwe aanval in de regio aan het voorbereiden is. Teheran zou de Jemenitische opstandelingen hebben gevraagd om daar een rol in te spelen, zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

De informatie zou zijn doorgespeeld aan de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië. Dat nam volgens de bronnen ook al veiligheidsmaatregelen, al is onduidelijk hoe serieus de waarschuwing moet worden genomen. Een woordvoerder van de Houthi's spreekt bovendien tegen dat vanuit de groep alarm is geslagen over mogelijke nieuwe Iraanse aanvallen.

De krant bericht dat binnen het kamp van de Houthi's verdeeldheid bestaat over hoe nauw samengewerkt moet worden met Iran. Volgens Amerikaanse functionarissen zat dat land achter de aanval van een week geleden op olie-installaties in Saoedi-Arabië, hoewel de Houthi's de verantwoordelijkheid op zich namen. Volgens de VS gebeurde dat om de rol van Iran te verhullen.

Vredesgebaar

Saoedi-Arabië, de grote rivaal van Iran in de regio, staat aan het hoofd van een coalitie die al jaren strijdt tegen de opstandelingen. Die kondigden vrijdag plotseling aan te willen stoppen met het beschieten van hun grote buurland. De opstandelingen maakten wel duidelijk een vergelijkbaar gebaar van de Saoediërs te verwachten.

De Saoedische onderminister Adel al-Jubeir (Buitenlandse Zaken) reageerde sceptisch op de toezegging dat de aanvallen met drones en raketten worden gestaakt. ,,We beoordelen andere partijen aan de hand van hun daden, niet hun woorden’’, stelde Jubeir zaterdag. ,,Dus we zullen zien of ze dit daadwerkelijk doen.’’