Huis van Afgevaardigden komt met twee aanklachten tegen Trump

videoDe Democraten in het Amerikaanse huis van Afgevaardigden brengen twee zogenoemde articles of impeachment tegen president Donald Trump in stemming. Dat maakte Jerry Nadler, voorzitter van de commissie voor Justitie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in het Huis bekend tijdens een persconferentie. ,,Niemand, dus ook de president, staat boven de wet,” zei Nadler.

Quote

Niemand, dus ook de president, staat boven de wet

Jerry Nadler

Trump wordt machtsmisbruik en belemmering van het Congres ten laste gelegd. Hij zou zijn presidentiële bevoegdheden hebben misbruikt om Oekraïne onder druk te zetten voor zijn eigen politieke gewin. Daarna zou hij het onderzoek van het Congres hiernaar hebben tegengewerkt. Dit gedrag rechtvaardigt volgens de Democraten de afzetting van de president.

De Amerikaanse president noemt de twee aanklachten tegen hem “belachelijk”. Trump herhaalde ook zijn uitspraak dat er een “heksenjacht” tegen hem wordt gevoerd.

Meerderheid

De Democratische Partij heeft de meerderheid in het Huis. Naar verwachting stemmen bijna alle 235 Democraten en een overgelopen voormalig Republikein voor afzetting. Alle 197 Republikeinen in het Huis stemmen naar verwachting tegen. Over het impeachment wordt waarschijnlijk donderdag al gestemd.

Als een meerderheid voor impeachment stemt, zal de feitelijke procedure worden gevoerd in de Senaat, waar de Republikeinen een kleine meerderheid hebben. In de Senaat zijn 67 van de 100 stemmen nodig om Trump daadwerkelijk uit zijn functie te ontheffen. De Republikeinen staan tot nu toe en bloc achter Trump. Naar verwachting overleeft de president dan ook de afzettingsprocedure.

‘Valse beschuldigingen’

Het Witte Huis laat weten dat inhoudelijk zal worden gereageerd op de aanklachten als de zaak bij de Senaat ligt. „De president zal in de Senaat reageren op deze valse beschuldigingen en verwacht dan volledig vrijgesproken te worden, omdat hij niets heeft misdaan”, meldt zijn woordvoerster Stephanie Grisham. Het is onduidelijk of Trump zelf ook zal getuigen.

Trump zou de Oekraïense president Volodimir Zelenski eerder dit jaar onder druk hebben gezet voor zijn eigen politieke gewin. De VS hielden militaire steun aan Oekraïne achter die alleen zou worden hervat als Zelenski een onderzoek naar Trumps politieke rivaal Joe Biden zou instellen.

Volledig scherm
© AP
  1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd
    Video

    Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

    SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.