Olifanten, Sri Lanka stikt er van.
Volledig scherm
Olifanten, Sri Lanka stikt er van. © AFP

Ideaal vakantieland Sri Lanka steeds populairder onder Nederlanders

De gruwelijke aanslagen in Sri Lanka komen op het moment dat het eiland steeds meer in trek is bij Nederlandse en Europese toeristen. Dat is niet vreemd, want Sri Lanka heeft veel te bieden als toeristische bestemming: paradijselijke bounty-stranden, natuurparken vol exotische dieren als luipaarden en olifanten, Boeddhistische tempels en een vriendelijke bevolking.

De aanslagen konden de Sri Lankaanse bevolking niet op een slechter moment treffen: Tien jaar na het einde van een bloedige 26-jarige burgeroorlog, die 70.000 levens kostte, is het toerisme booming. Voor 2019 is het eiland door het gerenommeerde Lonely Planet uitgeroepen tot beste vakantieland van de wereld.

Het aantal toeristen steeg van nog geen 450.000 bezoekers in 2009 tot 2,1 miljoen in 2017. In de afgelopen jaren openden allerlei grote internationale hotelketens er vestigingen, zoals het Marriott, het Hyatt en het nu door een aanslag getroffen Shangri-La.

Onder Nederlandse vakantiegangers is Sri Lanka ook steeds populairder. Zo groeide het aantal bezoekers uit ons land van 41.373 in 2016 naar ruim 51.000 in 2017, een toename van bijna een kwart. Wat daarbij helpt is dat Corendon sinds 2016 pakketreizen aanbiedt, in combinatie met vliegtickets van de KLM. Dat bleek zo'n succes, dat de KLM eind 2017 het aantal vluchten naar de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo heeft uitgebreid van 2 naar 3 per week.

Verder lezen na foto

Toeristen zonnebaden aan het strand van Trincomalee, Sri Lanka
Volledig scherm
Toeristen zonnebaden aan het strand van Trincomalee, Sri Lanka © REUTERS

Gemakkelijk te bereizen

De populariteit van Sri Lanka is niet vreemd. Het in de Baai van Bengalen, vlak onder India gelegen, tropische eiland is met ruim 65.000 vierkante kilometer slechts anderhalf keer zo groot als Nederland. Op dat kleine formaat biedt het echter een keur aan toeristische attracties, die gemakkelijk te bereizen zijn: van zon, strand en zee, tot cultuur, spectaculaire landschappen, Boedhhistische tempels, exotische dieren, lekker eten en een vriendelijke bevolking.

Zo vallen in wildparken als Udawalawe olifanten, krokodillen, luipaarden, de lippenbeer en talloze vogels te spotten. Ook zijn er allerlei overblijfselen uit de koloniale tijd te zien, zoals het vestingsstadje Galle. Want Sri Lanka, toen nog Ceylon geheten, is anderhalve eeuw (deels) gekoloniseerd geweest door de VOC. 

Vraag is wat de aanslagen met het  toerisme zullen doen. De kans lijkt aanzienlijk dat er op korte termijn een flinke impact is. Maar hoe lang die gaat duren is onduidelijk. Eerder was die impact er ook na de tsunami van tweede kerstdag 2004. De vernietigende vloedgolf zorgde toen voor ruim 31.000 doden en nog eens 4.000 vermissingen. Tienduizenden woningen aan de kust werden vernietigd.

Uiteindelijk herstelde het eiland daar van, het einde van de burgeroorlog tussen de regering en de Tamils in 2009 deed de rest.

  1. Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.