Volledig scherm
Bloemen in de haven van Santa Barbara. © AP

In brand gevlogen schip Californië had geen technische gebreken

Het schip dat anderhalve week geleden voor de Californische kust in brand vloog, had geen technische mankementen. Dat blijkt uit gesprekken die onderzoekers hebben gevoerd met de vijf geredde bemanningsleden. Bij de scheepsbrand kwamen alle 33 passagiers en één bemanningslid om het leven. 

Het is nog onduidelijk hoe de dodelijke brand begon op de plezierjacht aan de kunst van Californië, maar de boot had in ieder geval geen technische gebreken. Die conclusie staat in een voorlopig onderzoeksrapport. Daarvoor werd gesproken met de vijf bemanningsleden die, in tegenstelling tot de 33 passagiers en één ander bemanningslid, de brand overleefden.

Volledig scherm
De boot vloog op 2 september in brand. © EPA

Volgens de bemanningsleden werden ze gewekt door een geluid op het schip. Nadat de brand werd ontdekt, werd de kapitein ingeseind, die een alarmsignaal naar de kust stuurde. De crew probeerde eerst via de trap benedendeks te komen, maar die stond al volledig in brand. Via het bovendek sprongen een aantal bemanningsleden uiteindelijk naar het verblijf van de passagiers. Een bemanningslid brak daarbij zijn been. Het passagiersverblijf stond al volledig in brand toen de crew daar aankwam. Overweldigd door rook en vuur sprongen de crewleden in het water.


De kapitein en twee bemanningsleden zwommen naar de machinekamer, waar geen brand was. Toen ze ook via de achteringang niet bij de passagiers konden komen, pakten ze een reddingsboot en hielpen ze de andere leden van de crew. Op de reddingsboot voeren ze naar een nabijgelegen schip. Vanuit dat schip zond de kapitein wederom alarmsignalen uit naar de kant om de hulpdiensten te waarschuwen. Die kwamen te laat voor de passagiers. De boot brandde volledig uit. Deze week is het laatste lichaam uit het schip geborgen.

De 34 slachtoffers die bij de brand om het leven kwamen, zijn vermoedelijk overleden door het inademen van rook. Dat maakte de sheriff van Santa Barbara County, Bill Brown, bekend. De kans is groot dat ze al dood waren voor het vuur de kajuit bereikte waarin ze lagen te slapen. 

Volledig scherm
De passagiers overleefden de brand niet. © EPA