In Singapore vliegen de luchttaxi's in 2019 al rond

In Singapore gaan de eerste autonome, vliegende taxi's eind 2019 de lucht in. Dan start het Duitse bedrijf achter de zogenaamde Volocopters met meerdere testvluchten in de stad. Het is een nieuwe mijlpaal in de snelle ontwikkeling van het futuristische vervoersmiddel.

Volledig scherm
De Volocopter © AFP

Niet langer in de file staan of een metro moeten pakken, maar met een vliegende taxi zonder bestuurder binnen de kortste keren aankomen op je bestemming. Het klinkt als een scene uit een science-fiction film, maar in Singapore wordt het werkelijkheid. Eind 2019 gaat het Duitse bedrijf achter de Volocopter boven het centrum van de stad meerdere tests doen met het hightech vervoersmiddel. Ook worden openbare demonstratievluchten gehouden. Daarvoor heeft het bedrijf de goedkeuring van onder meer het Ministerie van Transport al binnen. 

Wie de Volocopter voor de eerste keer ziet, zal snel de vergelijking maken met een helikopter. Toch is de technologie compleet anders. Volocopters zijn namelijk uit de kluiten gewassen drones, waarin twee passagiers kunnen plaatsnemen. Een bestuurder is in de luchttaxi niet nodig. De Volocopter kan vanaf de grond worden bestuurd of zelfs autonoom vliegen. 

Het apparaat is speciaal ontwikkeld voor gebruik in drukke steden. Het werkt op elektriciteit, maakt amper geluid en kan verticaal opstijgen en landen. De luchttaxi kan bij een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur tot 30 minuten vliegen. 

Singapore

De keuze van het Duitse bedrijf om de testvluchten in Singapore te houden, kwam niet uit de lucht vallen. ,,Singapore is een logische partner. De stad is een pionier in technologie en stedelijke ontwikkeling. We vertrouwen erop dat dit een grote stap is om luchttaxi’s realiteit te maken”, laat de CEO van Volocopter Florian Reuter weten. Ook vanuit Singapore is het enthousiasme groot. ,,Wij zijn blij dat we Volocopter welkom mogen heten in Singapore en kijken uit naar de samenwerking”, aldus de directeur van de Economic Development Board van de stad.

In 2017 ging de eerste Volocopter al de lucht in. Dat gebeurde toen in Dubai.

 1. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

  Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

  De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’
 2. Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste
  Update

  Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journalis­te

  De politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.