In Singapore vliegen de luchttaxi's in 2019 al rond

In Singapore gaan de eerste autonome, vliegende taxi's eind 2019 de lucht in. Dan start het Duitse bedrijf achter de zogenaamde Volocopters met meerdere testvluchten in de stad. Het is een nieuwe mijlpaal in de snelle ontwikkeling van het futuristische vervoersmiddel.

Volledig scherm
De Volocopter © AFP

Niet langer in de file staan of een metro moeten pakken, maar met een vliegende taxi zonder bestuurder binnen de kortste keren aankomen op je bestemming. Het klinkt als een scene uit een science-fiction film, maar in Singapore wordt het werkelijkheid. Eind 2019 gaat het Duitse bedrijf achter de Volocopter boven het centrum van de stad meerdere tests doen met het hightech vervoersmiddel. Ook worden openbare demonstratievluchten gehouden. Daarvoor heeft het bedrijf de goedkeuring van onder meer het Ministerie van Transport al binnen. 

Wie de Volocopter voor de eerste keer ziet, zal snel de vergelijking maken met een helikopter. Toch is de technologie compleet anders. Volocopters zijn namelijk uit de kluiten gewassen drones, waarin twee passagiers kunnen plaatsnemen. Een bestuurder is in de luchttaxi niet nodig. De Volocopter kan vanaf de grond worden bestuurd of zelfs autonoom vliegen. 

Het apparaat is speciaal ontwikkeld voor gebruik in drukke steden. Het werkt op elektriciteit, maakt amper geluid en kan verticaal opstijgen en landen. De luchttaxi kan bij een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur tot 30 minuten vliegen. 

Singapore

De keuze van het Duitse bedrijf om de testvluchten in Singapore te houden, kwam niet uit de lucht vallen. ,,Singapore is een logische partner. De stad is een pionier in technologie en stedelijke ontwikkeling. We vertrouwen erop dat dit een grote stap is om luchttaxi’s realiteit te maken”, laat de CEO van Volocopter Florian Reuter weten. Ook vanuit Singapore is het enthousiasme groot. ,,Wij zijn blij dat we Volocopter welkom mogen heten in Singapore en kijken uit naar de samenwerking”, aldus de directeur van de Economic Development Board van de stad.

In 2017 ging de eerste Volocopter al de lucht in. Dat gebeurde toen in Dubai.