In Spanje wordt seks zonder toestemming strafbaar, wat betekent dat in de praktijk?
In Spanje kan een dader binnenkort ook voor verkrachting worden vervolgd als het slachtoffer zich niet heeft verzet. Het Lagerhuis van het parlement in Madrid stemde donderdag in met een wetsvoorstel waardoor uitdrukkelijke instemming nodig is voor seks. Wat betekent dat in de praktijk?
De nieuwe wet, die donderdag werd aangenomen, maakt het mogelijk iemand te veroordelen voor verkrachting als er geen sprake is van uitdrukkelijke toestemming. Betekent dit nu dat je binnenkort je vakantieliefde in Spanje expliciet vooraf moet vragen of diegene akkoord is met seks?
Moet ik nu vooraf expliciet toestemming vragen?
Niet perse. Wie seks wil zal daarvoor vooraf toestemming moeten hebben, maar dat kan zowel in woord als ‘door middel van handelingen die, gezien de omstandigheden, duidelijk de wil van de persoon tot uitdrukking brengen.’ De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat zwijgen of passiviteit (bijvoorbeeld omdat het slachtoffer in shock raakt) niet meteen instemming betekent.
Slachtoffers hoeven niet langer te bewijzen dat ze geweld hebben ondergaan of dat ze zich hebben verzet om te bewijzen dat er sprake is van aanranding of verkrachting. Het gebruik van geweld, net als bijvoorbeeld het drogeren van slachtoffers, zijn wel verzwarende factoren die de daders een hogere straf kunnen bezorgen.
Aanleiding voor de wetswijziging was een groepsverkrachtingszaak in Spanje in 2018, waarbij het gebrek aan verzet een belangrijke rol speelde. In die zaak, La Manada, stonden vijf mannen terecht omdat zij zich in 2016 vergrepen aan een achttienjarige vrouw bij een appartementencomplex in Pamplona. Het vijftal filmde het gebeuren met hun smartphone en gebruikten deze opnames in hun verdediging, om aan te tonen dat de vrouw geen weerstand had geboden en er geen sprake was geweest van geweld. De rechter veroordeelde hen aanvankelijk niet voor verkrachting, maar voor seksueel misbruik, wat leidde tot felle protesten.
Verandert er nog meer?
Met de nieuwe wet wordt ook het concept van ‘incidentele intimidatie‘ ingevoerd in het Wetboek van Strafrecht. ‘Uitingen, gedragingen of seksuele of seksistische voorstellen’ die het slachtoffer in een ‘objectief vernederende, vijandige of intimiderende’ situatie brengen worden daarmee als een lichte overtreding beschouwd. Straffen kunnen onder meer gemeenschapswerk of boetes zijn.
Straatintimidatie - ook als die niet op de openbare weg plaatsvinden maar in bijvoorbeeld bars, op privéfeesten of bij concerten - wordt daarmee strafbaar. Het plan is goedgekeurd door het Spaanse Lagerhuis. De senaat moet echter nog met de wet instemmen, al is dat naar verwachting is slechts een formaliteit.
In welke andere Europese landen is het ja-is-ja-model ook van kracht?
Zo'n dertien andere Europese landen hanteren het ja-is-ja-model, dat uitgaat van instemming in plaats van verzet als basis voor verkrachting. In België is dat al sinds 1989 zo geregeld. Het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland) stapte tussen 2003 en 2009 over. In 2021 deden Denemarken en Slovenië hetzelfde, nu gevolgd door Spanje.
Daarnaast wordt het ja-is-ja-model volgens Amnesty International onder meer gehanteerd in Luxemburg (2011), Duitsland (2016), Zweden, IJsland, Malta (2018), Griekenland (2019).
De overstap van dwang naar instemming als maatstaf voor verkrachting volgt in zekere zin het in 2014 in werking getreden Verdrag van Istanbul. Dat verdrag, dat door 46 Europese landen (waaronder Nederland) is geratificeerd, verplicht onder meer tot het strafbaar stellen van seksueel geweld zoals verkrachting en ‘het zonder wederzijds goedvinden (consent) plegen van andere seksuele handelingen met een persoon’. Polen en Turkije ratificeerden het verdrag beiden, maar stapten er later weer uit - Polen in 2020, Turkije in 2021. Nederland werkt op dit moment ook aan een nieuwe ‘sekswet’, die naar verwachting niet voor 2024 in zal gaan.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aantal gevallen apenpokken in Europa verdrievoudigd, Amsterdam Pride kan leiden tot verspreiding
Het aantal gevallen van het apenpokkenvirus is de afgelopen twee weken in Europa verdrievoudigd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept Europese landen op snel actie te ondernemen. -
UPDATE
Politiechef neemt ontslag als raadslid na bloedbad op school Texas
Meer dan een maand na het bloedbad op een basisschool in Texas waarbij 21 doden vielen, heeft de verantwoordelijk politiechef ontslag genomen als gemeenteraadslid. In zijn ontslagbrief schrijft Pete Arredondo dat hij tot zijn besluit gekomen is om het beste te doen voor de stad en ,,om verdere afleiding te minimaliseren”. Als politiechef werd Arredondo ruim een week geleden al met betaald verlof gestuurd. -
PREMIUM
Is Europa voorbereid op een nieuwe coronagolf? Dit zijn de maatregelen die eraan komen
Het aantal coronabesmettingen neemt weer toe. Het kabinet heeft sectoren gevraagd plannen te maken hoe om te gaan met een nieuwe golf. Hebben andere Europese landen hun coronaplannen op orde? En wat houden die plannen in voor de Nederlandse vakantieganger. -
Spaans parlement scherpt wet aan: alleen seks na instemming
Spanje heeft volgens de minister van Gelijkheid, Irene Montero, een grote stap gezet in de aanpak van ‘seksuele terreur en de cultuur van verkrachting’. Het lagerhuis van het parlement in Madrid stemde donderdag in met een wetsvoorstel waardoor uitdrukkelijke instemming nodig is voor seks. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
Drie mannen vermist die kind (8) van verdrinkingsdood redden in Californië
Een gezamenlijk kampeertripje van enkele gezinnen in de Amerikaanse staat Californië is in een regelrechte ramp geëindigd toen één van de kinderen dreigde te verdrinken. Vijf mannen sprongen het water in om het 8 jaar oude kind te redden, maar drie van hen keerden nooit meer terug. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.