Intimidatie, verwoesting van erfgoed en willekeurige arrestaties: Russen voeren schrikbewind op de Krim
Oekraïne moet nog afwachten wat het wordt onder Russisch bewind, op de Krim weten ze het al: een schrikbewind, mensenrechtenschendingen en plaats maken voor Russen. Dat zegt EU-Buitenlandchef Josep Borrell in een verklaring ter gelegenheid van de achtste verjaardag van de Russische annexatie van het schiereiland in 2014.
Krim-bewoners hebben geen vrijheid van meningsuiting, van vereniging of van religie of geloof. Journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten worden geïntimideerd. De Krim-Tataren zijn er het slechtst aan toe: zij worden vervolgd, willekeurig gearresteerd en vastgezet. De Russen verwoesten ook cultureel erfgoed, kunstschatten, musea en archeologisch waardevolle plekken, ze hebben lak aan tradities en cultuur.
Daarnaast probeert Rusland de demografische verhoudingen op het schiereiland te veranderen door Krim-Tataren en etnische Oekraïners zwaar te vervolgen en systematisch te laten plaatsmaken voor Russen. In dat beeld past ook de door Oekraïne niet toegestane en door het Westen zwaar veroordeelde bouw van de Kerch-brug van de Krim naar het Russische vasteland.
Oorlogsschepen
Europa en het Westen als geheel hebben de annexatie van de Krim altijd scherp veroordeeld, maar met de agressie van deze week erbij zag Borrell kennelijk geen enkele reden meer tot terughoudendheid. Hij laakt ook de voortgaande militarisering van de Krim, inclusief de bouw van oorlogsschepen en doorlopende militaire oefeningen, die een negatieve impact hebben op de veiligheidssituatie in de hele Zwarte Zeeregio. Daar komt nog bij, aldus Europa’s topdiplomaat, dat Rusland elke Krimingezetene dienstplicht oplegt.
Het leefmilieu heeft ook al niks gewonnen bij de Russische bezetting. Het laatste bezwaar van Europa’s topdiplomaat is dat Rusland de Krimannexatie gebruikt om de scheepvaart van en naar nu nog Oekraïense havens aan de Azov-zee lam te leggen, maar dat kan zomaar veranderen als die havens straks in Russische handen zouden komen.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Hulp bij ambassade Lviv stopt mogelijk binnenkort om veiligheid
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in Oekraïne dat de dienstverlening bij de ambassade in Lviv ‘op een bepaald moment misschien niet meer mogelijk is'. Door de oorlog in Oekraïne is de veiligheidssituatie in het hele land onvoorspelbaar. Dat staat vandaag in een nieuw reisadvies van het ministerie. -
Russische man in Egyptische zee doodgebeten door haai
Een Russische man is overleden na een haaienaanval in de Egyptische Rode Zee. Dat heeft persbureau Reuters vernomen van de lokale autoriteiten. -
Met video
Extreme luchtvervuiling in New York: ‘Zo beangstigend dat je geen kant op kunt, het is overal’
Ongekende beelden uit New York waar de beroemde skyline dagenlang nauwelijks te zien is door een mist van rook. Honderden bosbranden in Canada zorgen voor zware luchtvervuiling waardoor miljoenen inwoners amper de deur uit kunnen. De gevolgen zijn zelfs tot in Noorwegen merkbaar. Gaat dit vaker gebeuren?
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
PREMIUM
Gezin van Nick krijgt lachwekkende berekening van gasleverancier: voorschot van 125 naar 6.560.999 euro
Geschat totaalbedrag: 26.245.239,96 euro. Die droge melding kregen Nick Van Hoeydonck en Sofie Glibert uit België toen ze de jaarafrekening voor hun gasverbruik kregen. ‘Toen ik dat bedrag zag, moest ik toch even een half uur extra pauze nemen op het werk’, vertelt Nick. En toch ging er eigenlijk niks mis met de berekening door energieleverancier Luminus.Stabroek -
video
Zeker 100.000 Oekraïners al gevlucht: meesten naar Polen en Roemenië
Met de trein, bus, auto, boot of desnoods te voet. Tienduizenden Oekraïners trachten hun land te ontvluchten. De meesten proberen in Polen en Roemenië de grens over te komen. Volgens de Verenigde Naties zijn er al zeker 100.000 mensen gevlucht voor het geweld in Oekraïne.