Volledig scherm
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif reist vrijdag naar de VS voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, dinsdag in New York. © REUTERS

Iraanse president en minister BZ naar New York voor VN-top

Te midden van oplopende spanning tussen de Verenigde Staten en Iran vanwege de drone-aanvallen vorige week op olie-installaties in Saoedi-Arabië, reist de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif vrijdag naar de VS om de bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Ook de Iraanse president Hassan Rohani heeft een visum gekregen.

,,Zarif vertrekt vrijdagochtend vroeg naar New York om de 74ste zitting van de Algemene Vergadering bij te wonen’’, schreef Zarifs woordvoerder Abbas Mousavi op Twitter. Eerder had Zarif nog gezegd dat zijn Amerikaanse ambtsgenoot Mike Pompeo weigerde visa te verlenen aan de Iraanse delegatie.

Behalve Zarif zal ook de Iraanse president Hassan Rohani naar de VS reizen. ,,De VS hebben hem een visum verleend om naar de Algemene Vergadering van de VN te reizen’’, meldde de Iraanse VN-missie vrijdagochtend. Rohani zal woensdag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken.

De spanningen tussen de VS en Iran zijn hoog opgelopen, nu de VS Iran verantwoordelijk acht voor de drone-aanvallen op Saoedische olie-installaties vorig weekend. Pompeo sprak daarover woensdag nog met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Iran ontkent elke betrokkenheid bij de aanval, die werd opgeëist door de Jemenitische Houthi-rebellen.

  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog
    video

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.