Iraanse vrouwen knippen haar af uit woede over dood 22-jarige na arrestatie door moraalpolitie

Iraanse vrouwen onder wie de bekende actrice Anahita Hemmati hebben hun haar kort geknipt als protest tegen de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf vorige week nadat ze door de religieuze politie was opgepakt voor het overtreden van de islamitische kledingvoorschriften.

 1. Rusland oefent met nucleaire Yars-raketwerper: wat kan die en hoe groot is de kans dat Poetin hem inzet?
  PREMIUM

  Rusland oefent met nucleaire Yars-raketwer­per: wat kan die en hoe groot is de kans dat Poetin hem inzet?

  De Russische troepen zijn aan het oefenen met hun nieuwste ballistische raketwerper, genaamd Yars. Is het hun bedoeling om deze nucleaire raketten binnenkort op westerse landen te laten neerkomen? De Belgische luitenant-kolonel Tom Simoens ziet er vooral veel spierballengerol in, maar waarschuwt voor de gevolgen als Rusland het tuig ooit écht zou inzetten. “Het zijn deze wapens waar de Russen het over hebben wanneer ze zeggen dat ze Londen kunnen platleggen.”
 1. Steun VN-lidstaten voor bedreigd Vanuatu: advies gevraagd van Internationaal Gerechtshof
  klimaatverandering

  Steun VN-lidstaten voor bedreigd Vanuatu: advies gevraagd van Internatio­naal Gerechts­hof

  De lidstaten van de Verenigde Naties (VN) willen advies van het Internationaal Gerechtshof over het tegengaan van klimaatverandering. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN konden alle landen zich vinden in de adviesaanvraag. Ze willen dat het hof, dat in het Vredespaleis in Den Haag zetelt, duidelijk maakt welke wettelijke verplichtingen landen hebben om het klimaat te beschermen ‘tegen de uitstoot van broeikasgassen door de mens’.