De pop hing aan een viaduct op een weg naar de luchthaven Rome-Fiumicino.
Volledig scherm
De pop hing aan een viaduct op een weg naar de luchthaven Rome-Fiumicino. © Twitter Virginia Raggi

Italiaanse justitie opent onderzoek naar ophangen Greta Thunberg-pop

Het Openbaar Ministerie in Rome is een onderzoek gestart naar de pop met twee vlechten die gisteren aan een viaduct in de Italiaanse hoofdstad bungelde. Ernaast hing een bordje met de tekst ‘Greta is jullie God’. De in een gele regenponcho gehulde pop moest de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) voorstellen.

Het onderzoek is geopend tegen onbekenden. Het ophangen van de pop wordt gezien als een ernstige bedreiging, melden Italiaanse media. De pop, opgehangen aan een viaduct op de Via Isacco Newton in de richting van de luchthaven Rome-Fiumicino, werd door de brandweer verwijderd.

Een beweging die zich Gli Svegli noemt (Ontwaken), eiste op sociale media de tegen Greta Thunberg gerichte actie op. De tot nu toe onbekende groepering belooft meer acties.

De burgemeester van Rome heeft de actie veroordeeld. ‘Het is een schandelijke actie dat er een Greta Thunberg-pop werd opgehangen aan een brug in onze stad’, schreef burgemeester Virginia Raggi (Vijfsterrenbeweging) op Twitter. ‘Ik wil aan Greta Thunberg en haar familie mijn solidariteit en die van heel Rome betuigen. Onze toewijding aan het klimaat stopt hier niet.’

Nobelprijs

Thunberg mag bij sommigen dan haatgevoelens oproepen, volgens Europese wedkantoren is ze de grote favoriet voor de Nobelprijs voor de Vrede. Zo plaatst Ladbrokes haar op positie 4/6, boven potentiële rivalen onder wie de paus en het VN-Vluchtelingenagentschap. Wie een euro inzet op de Zweedse klimaatactiviste, krijgt bij winst 1,61 keer zijn inleg terug. 

Op enige afstand volgen de Ethiopische premier Abiy Ahmed (bezig met hervormingen in het door conflicten geteisterde Oost-Afrikaanse land), de Braziliaanse Raoni Metuktire (een van de grote stamhoofden van het Kayapo-volk dat leeft in het hart van een beschermd reservaat in de Amazone) en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern.