Volledig scherm
De pop hing aan een viaduct op een weg naar de luchthaven Rome-Fiumicino. © Twitter Virginia Raggi

Italiaanse justitie opent onderzoek naar ophangen Greta Thunberg-pop

Het Openbaar Ministerie in Rome is een onderzoek gestart naar de pop met twee vlechten die gisteren aan een viaduct in de Italiaanse hoofdstad bungelde. Ernaast hing een bordje met de tekst ‘Greta is jullie God’. De in een gele regenponcho gehulde pop moest de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) voorstellen.

Het onderzoek is geopend tegen onbekenden. Het ophangen van de pop wordt gezien als een ernstige bedreiging, melden Italiaanse media. De pop, opgehangen aan een viaduct op de Via Isacco Newton in de richting van de luchthaven Rome-Fiumicino, werd door de brandweer verwijderd.

Een beweging die zich Gli Svegli noemt (Ontwaken), eiste op sociale media de tegen Greta Thunberg gerichte actie op. De tot nu toe onbekende groepering belooft meer acties.

De burgemeester van Rome heeft de actie veroordeeld. ‘Het is een schandelijke actie dat er een Greta Thunberg-pop werd opgehangen aan een brug in onze stad’, schreef burgemeester Virginia Raggi (Vijfsterrenbeweging) op Twitter. ‘Ik wil aan Greta Thunberg en haar familie mijn solidariteit en die van heel Rome betuigen. Onze toewijding aan het klimaat stopt hier niet.’

Nobelprijs

Thunberg mag bij sommigen dan haatgevoelens oproepen, volgens Europese wedkantoren is ze de grote favoriet voor de Nobelprijs voor de Vrede. Zo plaatst Ladbrokes haar op positie 4/6, boven potentiële rivalen onder wie de paus en het VN-Vluchtelingenagentschap. Wie een euro inzet op de Zweedse klimaatactiviste, krijgt bij winst 1,61 keer zijn inleg terug. 

Op enige afstand volgen de Ethiopische premier Abiy Ahmed (bezig met hervormingen in het door conflicten geteisterde Oost-Afrikaanse land), de Braziliaanse Raoni Metuktire (een van de grote stamhoofden van het Kayapo-volk dat leeft in het hart van een beschermd reservaat in de Amazone) en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern.  

 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.