Volledig scherm
© ShutterStock

Jachtpartij in Franse Ardennen loopt uit de hand: 158 everzwijnen gedood

Een bloedbad, zo wordt een uit de hand gelopen jachtpartij van een groep jagers in het Franse La Croix-aux-Bois genoemd. Met 84 man trokken ze woensdag de Ardennen in. Enkele uren en meer dan 300 kogels later bleken ze maar liefst 158 wilde everzwijnen te hebben gedood. De officiële Jachtfederatie van de Ardennen heeft haar afschuw uitgesproken. Net als een jager die erbij was en alles zag gebeuren.

,,Het was een waar bloedbad”, vertrouwde de man – die niet bij naam genoemd wil worden – toe aan de Franse krant L’Ardennais. ,,Enkele dieren bleven gewond achter, sommige zijn nooit gevonden en andere waren te zwaar toegetakeld om nog mee te nemen.” Volgens de jager worden normaal gesproken niet meer dan 40 everzwijnen gedood bij een jachtpartij. ,,Er was geen enkel respect voor de dieren. Dit mag nooit meer gebeuren”, getuigt hij. 
Ook andere jagers spreken hun afschuw uit. Onder hen Jean-Michel Delahaut, voorzitter van een privévereniging voor jagers die ook actief is in La Croix-aux-Bois. ,,Als het waar is, sta ik er niet achter. Zoiets is niet aanvaardbaar”, zegt hij.

De voorzitter van de Jachtfederatie van de Ardennen (Fédération de chasse des Ardennes) is dezelfde mening toegedaan. Jean-Pol Gambier snapt ook niet dat er op een bepaald moment geen einde aan de jacht werd gemaakt, toen de teller van het aantal dode dieren opliep. ,,Ik veroordeel het aantal dieren dat hier gedood is”, zegt hij onomwonden. ,,Dit is niet goed voor het imago van de jacht.”

Volledig scherm
© Shutterstock

De helft van de jagers die bij de bewuste jachtpartij betrokken waren, blijkt lid van de lokale vereniging l’Amicale de la chasse du chêne paté. De anderen waren genodigden. René Debrosse leidde de jacht en hij verdedigde zich al op de Franse nieuwssite Le Point. ,,Het was een ongelukkig toeval”, antwoordt hij. ,,Ethisch gezien gaat het inderdaad om veel dieren, ik heb liever dat we er maar 20 tot 30 per dag schieten, maar dit kies je niet.” Volgens de man zaten er uitzonderlijk veel everzwijnen in het stuk bos omdat het champignonseizoen bijna voorbij is en de rust in het woud is teruggekeerd.

Geen sancties

Ondanks de negatieve reacties dreigen er geen sancties voor de vereniging. De Jachtfederatie van de Ardennen heeft dit seizoen het doden van 370 everzwijnen toegelaten. l’Amicale de la chasse du chêne paté mag daarvan 80 procent voor haar rekening nemen, wat neerkomt op 296 dieren. Volgens René Debrosse zit de vereniging na de ‘recordjacht’ van vorige week op 220 dieren.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.