Japan gaat vervuild water van kernramp Fukushima in zee lozen
Japan heeft toch besloten radioactief afvalwater van de nucleaire ramp in Fukushima van tien jaar geleden in zee te lozen. In totaal gaat het om meer dan 1 miljoen ton aan vervuild water. Japan verzekert dat het lozen van het water veilig kan. Ook het Internationaal Atoomenergieagentschap denkt daar zo over. Andere instanties zien dat duidelijk anders.
Het water is onder meer gebruikt om de reactor van de kerncentrale mee te koelen, toen die in 2011 werd getroffen door een zware aardbeving en een tsunami. En nog altijd wordt daarvoor extra water gebruikt.
Het vervuilde koelwater zit, evenals vervuild grond- en regenwater, momenteel in enorme opslagtanks. Dat zijn er nu al meer dan duizend en de verwachting is dat er in de loop van volgend jaar niet genoeg plek is om meer tanks kwijt te kunnen. Iedere dag komt er namelijk nog zo’n 140 kubieke meter aan radioactief water bij.
Met de huidige hoeveelheid aan vervuild water kunnen ter vergelijking zo’n 500 zwembaden van 50 bij 25 meter worden gevuld. De jaarlijkse kosten van de wateropslag worden geschat op zo’n 100 miljard yen, omgerekend ruim 766 miljoen euro.
Het wegwerken van het water is een enorm hoofdpijndossier voor de Japanse regering. Al lange tijd werd er nagedacht om het water in zee te pompen, maar de beslissing stuit op enorme weerstand vanwege bezorgdheid over de veiligheid. De regering van premier Yoshihide Suga heeft nu toch de knoop doorgehakt. Suga noemde het lozen van het water in zee het ‘meest realistische scenario’.
Lang proces
Het water wordt waarschijnlijk op zijn vroegst over twee jaar geloosd. Heel het proces neemt mogelijk tientallen jaren in beslag. Het is de bedoeling dat het vervuilde water eerst nog gefilterd en verdund wordt. Japan verzekert dat het lozen van het water veilig kan. Ook het Internationaal Atoomenergieagentschap denkt daar zo over.
Michiaki Kai, een stralingsexpert van de Japanse universiteit in Oita, zegt tegen persbureau AFP dat er onder wetenschappers consensus is dat ‘de impact op de gezondheid minuscuul is’. Maar volgens hem ‘kan niet worden gezegd dat het risico nihil is, wat voor controverse zorgt’.
Buurlanden China en Zuid-Korea hebben al eerder hun zorgen over het plan geuit. Ook Japanse vissers voelen er niets voor. Zij vrezen dat zo’n maatregel slecht kan uitpakken voor hun beroepsgroep. Zo legde Zuid-Korea na de kernramp de import van vis uit het gebied bij Fukushima stil. ,,Ons was verteld dat ze het water niet in de zee zouden lozen zonder steun van de vissers’’, zegt Kanji Tachiya namens de lokale visserij. Volgens hem is die belofte door de regering gebroken.
Met deze beslissing worden de mensenrechten en belangen van de mensen in Fukushima, de rest van Japan en de Aziatisch-Pacifische regio volledig genegeerd
‘Extreem onverantwoord’
Het besluit van Tokio ‘kan direct en indirect gevolgen hebben voor de veiligheid van onze bevolking en de omgeving’, zegt een medewerker van het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een ‘extreem onverantwoord’ besluit. Volgens een woordvoerder heeft China er bij Japan op aangedrongen ‘het afvoerprobleem van afvalwater van de kerncentrale van Fukushima op een verstandige en verantwoorde manier’ op te lossen.
Greenpeace is fel gekant tegen het besluit. ,,Met deze beslissing worden de mensenrechten en belangen van de mensen in Fukushima, de rest van Japan en de Aziatisch-Pacifische regio volledig genegeerd’’, aldus de milieuorganisatie.
Japan werd op 11 maart 2011 getroffen door een zware aardbeving en een tsunami. Ongeveer 100.000 mensen sloegen op de vlucht en er vielen bijna 19.000 doden. Als gevolg van het natuurgeweld raakte de kerncentrale in Fukushima beschadigd. Het was de ergste kernramp sinds die in Tsjernobyl in 1986.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In het station zwaait Alexej zijn familie uit: een hand op de ruit en vechten tegen de tranen
Afscheid nemen doet pijn, zeker als je, zoals Alexej, niet weet of je je kind nog zult terugzien. Op één van de perrons in station Kiev Centraal staat zijn dochter Sonja op het punt met haar hamster Simba en negen andere familieleden naar het buitenland te vertrekken. Net als vele, vele anderen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
met video/update
Stormdode en ruim dertig gewonden door noodweer in westen van Duitsland
In Wittgert, ten zuiden van Dortmund, is een stormdode gevallen nadat hij in zijn ondergelopen kelder een elektrische schok kreeg. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
met Video
Lange drugstunnel ontdekt tussen Mexico en de VS, compleet met lift en spoorrails
De Amerikaanse autoriteiten hebben een ondergrondse smokkeltunnel ontdekt aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. De tunnel, die ongeveer 21 meter onder de oppervlakte ligt, is bijzonder goed uitgerust met onder meer een lift en spoorrails.
-
Bodybuilder krijgt levenslang voor moord op ex, haar grootouders en een fotograaf
Een volksjury in West-Vlaanderen heeft de 29-jarige Alexander D. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en tien jaar tbs wegens de moord in 2017 op zijn ex-vriendin, haar grootouders en een fotograaf voor wie het toen 18-jarige meisje soms poseerde. D. ondervroeg en folterde de fotograaf in diens huis in Gent acht uur lang voor hij hem doodstak. De dag erna bracht hij zijn ex in haar woning in het West-Vlaamse Moere eveneens met messteken om, en vervolgens haar te hulp geschoten opa en oma. -
Weer problemen Fukushima: opslagtanks stromen over
De overvloedige regenval van de afgelopen week in Japan heeft de kerncentrale in Fukushima nieuwe problemen opgeleverd. De opslagtanks voor afvalwater bij de centrale stromen over en eigenaar Tepco zegt niet te kunnen uitsluiten dat radioactief water in zee is gestroomd, meldt The Japan Times. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.