Joost Lagendijk mag terug naar huis in Istanboel
Oud-Europarlementariër Joost Lagendijk, die al 2,5 jaar zijn tweede vaderland Turkije niet meer in mag, heeft vandaag te horen gekregen dat hij terug naar huis mag.
Delen per e-mail
,,Ik kreeg een telefoontje van Saban Disli, de Turkse ambassadeur in Den Haag. Hij zei ‘kom je visum maar ophalen, dat ligt klaar’, zegt Lagendijk enthousiast. ,,Ik kan het bijna nog niet geloven maar het is echt zo! Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het me bevestigd. Daar zeiden ze: ‘achter de schermen zijn we er aan blijven trekken’. Dat heeft uiteindelijk het gewenste resultaat gehad”, aldus de opgeluchte Turkije analist aan de telefoon vanaf het Griekse eiland Kos waar hij kortgeleden een huis had gehuurd.
De oud-politicus trouwde in 2006 met de Turkse journalist en presentatrice Nevin Sungur, wat hem in de Turkse media destijds de eretitel ‘Schoonzoon aller Turken’ opleverde. Maar eind september 2016 werd hij ongewenst persoon. ,,Van de ene op de andere dag werd ik weggerukt uit Istanboel”, zegt Lagendijk (61).
Blokkeerde
De Turkse overheid blokkeerde zijn terugkeer naar zijn historische Ottomaanse huis op Büyükada, een van de Prinseneilanden voor de kust van Istanboel, kort na de mislukte militaire staatsgreep toen hij arriveerde op Atatürk airport na een kort bezoek aan Nederland.
Zondagavond 25 september 2016 hield de politie hem aan op de luchthaven en stuurde hem de volgende dag rechtsomkeert naar Schiphol.
Twee dagen eerder zei hij in een interview met deze krant ‘Ik had de donkere kant van de Gülen-beweging eerder moeten zien’. Hij werkte voor een Gülen universiteit die na de verijdelde coup werd gesloten, en schreef kritische columns over de regering-Erdoğan die verschenen in de kranten Zaman en Today’s Zaman, de spreekbuizen van de Gülen-beweging. De Turkse autoriteiten beschuldigen de in Amerika woonachtige Turkse moslimprediker Fethullah Gülen ervan het brein te zijn achter de coup.
,,De ultieme sanctie zou zijn dat ze me het land uitzetten. Het zou naïef zijn om te denken dat mij dat niet kan overkomen”, zei hij toen. Die gevreesde nachtmerrie kwam uit. Al dertig lange maanden leeft hij in gedwongen ballingschap. Kans op spoedige terugkeer naar Turkije leek er tot vandaag niet te zijn. ,,Ik heb vernomen dat Erdoğan dat persoonlijk blokkeert. Tot op het hoogste niveau is door Nederland en Turkije over mijn zaak gesproken, maar de grote baas ligt dwars.”
Doorslag
Lagendijk weet nog niet wat uiteindelijk de doorslag heeft gegeven. Zeker is dat het een nieuwe stap is van Turkse zijde om de betrekkingen met Nederland te normaliseren.
Die waren ruim een jaar lang ongekend beschadigd door de weigering van Nederland om de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Çavuşoğlu, in maart 2017 toe te laten tot Nederland om campagne te voeren voor Erdogan. De ruzie liep hoog op na de deportatie naar Duitsland onder politiedwang van een Turkse minister nadat zij onaangekondigd in Rotterdam was opgedoken om Turkse Nederlanders aan te moedigen op Erdogan te stemmen.
Het bezoek van minister Çavuşoğlu eerder deze maand aan Nederland heeft bijgedragen aan de verdere normalisering van de betrekkingen en daar profiteert Joost Lagendijk nu ook van. ,,Dit goede nieuws kon op geen beter moment komen”, zegt Lagendijk. ,,Vandaag is mijn vrouw jarig. Een beter cadeau kun je je niet wensen”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wie volgt Merkel op? De vriendelijke oom, de stijve manager, of de ‘Clooney aus Meckenheim'?
Na vier ambtstermijnen zwaait Angela Merkel komende herfst af in Duitsland én van het wereldtoneel. Zaterdag kiest haar partij, de CDU, een nieuwe voorzitter. Hij maakt grote kans ook de volgende bondskanselier te worden. -
Italiaanse regering valt: coalitiepartij trekt ministers terug
Een kleine Italiaanse coalitiepartij heeft haar ministers teruggetrokken uit de regering-Conte. Het gaat om de partij Italia Viva van ex-premier Renzi. Zonder Italia Viva heeft premier Conte geen meerderheid meer in het parlement. -
Biden wil vaste verblijfstatus voor miljoenen immigranten
Een van de eerste zaken die Joe Biden wil regelen als president van de Verenigde Staten, is een vaste verblijfstatus voor de naar schatting 11 miljoen immigranten in het land. Hij zal daartoe al op zijn eerste werkdag een nieuwe wet indienen bij het Congres, zo verklaren bronnen rond de president. -
Australische man opgepakt na overval dierenasiel, wilde niet tien uur zonder kat
Een 44-jarige ex-militair is aangehouden nadat hij een dierenasiel in het Australische Melbourne had overvallen. De man kwam daar maandag binnen met een geweer en gekleed in een camouflage-uniform om zijn vermiste kat op te eisen. -
Op een na hoogste berg voor het eerst in winter beklommen
De K2, de op een na hoogste berg ter wereld, is voor het eerst in de winter beklommen. Een team van tien Nepalese sherpa's bereikte gistermiddag de top op 8611 meter hoog. Een beroemde Spaanse klimmer overleefde de zware tocht zaterdag niet.
-
PREMIUM
Wordt Trump afgezet wegens aanzetten tot geweld? De Capitoolrellen van uur tot uur
Precies een week geleden bestormden aanhangers van president Donald Trump het Capitool in Washington. De balans: vijf doden, vele gewonden en tientallen arrestaties. Vandaag stemt het Huis van Afgevaardigden over een afzettingsprocedure wegens het aanzetten tot geweld. Wat gebeurde er die dag? Een reconstructie van uur tot uur. -
PREMIUM
China laat eindelijk corona-onderzoekers toe, onder wie Marion Koopmans (maar of het wat oplevert?)
Een groep internationale onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is vandaag uiteindelijk toch gearriveerd in de Chinese stad Wuhan. Daar mogen ze enige tijd onderzoek doen naar de mogelijke oorsprong van het coronavirus dat leidde tot de pandemie. -
PREMIUM
Frankrijk is alweer bezig met de derde avondklok: maar of het zin heeft?
Het kabinet overweegt om een avondklok in te stellen. In Frankrijk en andere landen hebben ze daar volop ervaring mee. Maar werkt het daar ook?