Jules herstelt in het ziekenhuis van de kogel in zijn been.
Volledig scherm
Jules herstelt in het ziekenhuis van de kogel in zijn been. © Kim Aerts

Jules (76) rijdt in op agent en krijgt politiekogel in been: ‘Ik heb die controle écht niet gezien’

Jules Devan (76) uit het Belgische Kortenberg is vrijdagnacht tijdens een alcoholcontrole neergeschoten door een agent. De kogel boorde zich door het bestuurdersportier in de linkerdij van Jules. ,,Ik heb die controle echt niet gezien’’, beweert de zeventiger.

Jules keerde vrijdag rond middernacht terug naar huis van een kaartavond in Nossegem. Jules had niet gedronken, maar hij merkte een alcoholcontrole naar eigen zeggen niet op. Een politieman voelde zich bedreigd en hij moest naar verluidt wegspringen voor de wagen van Jules. Hij loste daarbij een schot.

De kogel boorde zich 5 centimeter in het linkerdijbeen van de zeventiger. Jules moet de rest van zijn leven verder met het projectiel in zijn been. ,,De kogel zit te dicht bij een pees waardoor het te gevaarlijk is om hem operatief te verwijderen. Gelukkig zit het in wild vlees. Stappen gaat moeilijk en doet pijn’’, vertelt Jules vanuit zijn ziekbed.

Veel te snel geschoten

Hij is nog altijd verontwaardigd over wat er vrijdagnacht gebeurde. ,,Ik heb niets of niemand geraakt. En als die bewuste politieagent zegt dat hij handelde uit zelfverdediging en moest wegspringen voor mij, dan zou de kogelinslag toch vooraan in mijn wagen moeten zitten?’’, bedenkt Jules zich. 

,,Waarom schoot de agent niet op mijn banden? Ik ben blij dat ik het nog kan navertellen, want 50 centimeter hoger en het was een ander verhaal geweest. Ik had zelfs niet door wat er aan de hand was. Ik voelde wel meteen enorme pijn.’’

Quote

Ik had zelfs niet door wat er aan de hand was. Ik voelde wel meteen enorme pijn

Jules

Rijbewijs afgepakt

De kleren van Jules, zijn mobiele telefoon en zijn auto werden in beslag genomen. Volgens justitie zou Jules geen vaart geminderd hebben bij de controle. ,,Als verklaring voor zijn onoplettendheid stelde hij dat hij de waarschuwingen niet had gezien. Zijn rijbewijs werd ter plaatse voor vijftien dagen ingetrokken. Er volgt een onderzoek voor het inrijden op de politie en om uit te maken of de man nog rijgeschikt is’’, zegt een woordvoerder. 

Verder wordt ook nog onderzocht of de agent handelde uit zelfverdediging. De politieman in kwestie is nog altijd in functie.

De alcoholcontrole van de politiezone HerKo (Herent en Kortenberg) vond vrijdagnacht plaats op de Leuvensesteenweg ter hoogte van tankstation Shell.
Volledig scherm
De alcoholcontrole van de politiezone HerKo (Herent en Kortenberg) vond vrijdagnacht plaats op de Leuvensesteenweg ter hoogte van tankstation Shell. © Baert Marc