Justitie vervolgt verdachten voor neerschieten MH17
Het Openbaar Ministerie in Nederland gaat vier verdachten vervolgen voor de moord op 298 inzittenden van vlucht MH17. Deze commandanten, drie Russen en een Oekraïner, zouden betrokken zijn geweest bij het neerschieten van het toestel met een BUK-raket. De rechtszaak start op 9 maart 2020, maar er komt geen uitleveringsverzoek. Dat heeft het Joint Investigation Team (JIT) vanochtend bekendgemaakt tijdens een besloten bijeenkomst voor nabestaanden.
Delen per e-mail
De verdachten zijn Igor Girkin, Sergej Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Karchenko. Girkin was minister van Defensie in de Volksrepubliek Donetsk. Doebinski was daar hoofd van de inlichtingendienst. Mogelijk heeft hij het bevel gegeven om de BUK-raket af te vuren. Het JIT acht in ieder geval bewezen dat de rebellen bewust op het toestel van Malaysia Airlines hebben geschoten.
Tegen de verdachten is vandaag een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Er komt geen uitleveringsverzoek, omdat Nederland geen uitleveringsverdrag met Rusland en Oekraïne heeft. Wel bestaat de mogelijkheid om de verdachte uit Oekraïne, als die opgepakt kan worden, via een videoverbinding contact te laten leggen met de rechtbank.
Het JIT heeft meer verdachten op het oog. Zo richt het onderzoek zich verder onder meer op hogere verantwoordelijken in Rusland en op de Russische bemanning van de BUK-installatie. Daarom doet het JIT opnieuw een getuigenoproep.
Vorig jaar maakte het internationale onderzoeksteam bekend dat het vliegtuig is neergehaald met een BUK-raket afkomstig van de 53e Luchtafweerbrigade, die onderdeel is van het Russische leger. Een deel van de brigade was vanuit het basiskamp in Koersk naar Oost-Oekraïne gereisd om de pro-Russische separatisten te helpen.
Belangrijkste verdachten
In een nieuw rapport dat vandaag is verschenen, noemt Bellingcat nieuwe namen van de belangrijkste verdachten. Wie daadwerkelijk het bevel gaf de raket af te vuren en wie op de knop drukte, is onbekend. Volgens Bellingcat zijn er aanwijzingen dat officier Sergej Doebinski, hoofd van de militaire inlichtingendienst van de volksrepubliek Donetsk, het bevel tot schieten gaf, maar dat is nog niet hard te maken.
Gisteren zei Olena Zerkal, de Oekraïense vice-minister van Buitenlandse Zaken, dat deze verdachten slechts het topje van de ijsberg vormen. ,,Het aantal mensen dat hier bij betrokken is zal veel groter zijn.’’
Zerkal reageerde bevestigend op de vraag of het hogere officieren van het Russische leger betreft. Ze legde uit dat het afvuren van de luchtafweerraketsysteem ‘onmogelijk is zonder toestemming van de top’. Ook zei Zerkal dat ‘er al informatie is hoe de BUK daar is gekomen, maar nog niet over wie geschoten heeft’.
Volgens het JIT is wel bewezen dat de rebellen direct contact hadden met het Kremlin over het sturen van militaire (lucht)steun naar Oost-Oekraïne, en dat Moskou daar ook al toestemming voor had gegeven.
Rusland weigert alle medewerking
Rusland ontkent iedere betrokkenheid bij de ramp en weigert tot nu toe alle medewerking aan het strafrechtelijk onderzoek van het JIT. Nederland heeft ook geen uitleveringsverdrag met Rusland. Daardoor is de kans dat de verdachten ooit daadwerkelijk voor de rechter verschijnen, klein.
Het toestel van Malaysia Airlines was op 17 juli 2014 onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, toen het boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.
Verder in het nieuws
-
Australische hitterecord van 50,7 graden kan sneuvelen
Australië zet zich schrap voor de warmste dag in de recente geschiedenis van het land. De hittegolf die al weken huishoudt, schuift op naar het oosten en daar zal de temperatuur verder oplopen, aldus de meteorologische dienst BOM. -
Schotten en Noord-Ieren willen uit Verenigd Koninkrijk
Boris Johnson gaat vandaag naar het noorden van Engeland om daar kiezers te bedanken voor het vertrouwen en de verkiezingswinst. Schotland en Noord-Ierland staan nog even niet op zijn agenda terwijl juist daar nu grote problemen dreigen. -
Noord-Korea doet weer een raketproef
Noord-Korea blijft Donald Trump tarten. Het land heeft vannacht een ‘cruciale test’ uitgevoerd ten behoeve van een nucleaire raket op de basis Sohae in het westen van het land, melden staatsmedia vanochtend. -
Storm en overstromingen teisteren zuiden Frankrijk
Noodweer blijft het zuiden van Frankrijk plagen. Bij aanhoudende storm zijn een dode en vijf gewonden gevallen. In zestien departementen geldt code oranje. -
Noorse telefooncellen worden kleine biebs
Noorse telefooncellen worden omgedoopt tot kleine bibliotheken. De Noorse minister van Cultuur Trini Skei Grande heeft deze week de eerste in gebruik genomen op het Solliplein in Oslo, vlakbij de Nationale Bibliotheek. ,,Een geweldig initiatief, dat het voor mensen mogelijk makkelijker maakt om boeken te lezen’’, schrijft de minister op haar Instagram-account.
-
Fikse celstraffen voor pedokoppel: ‘Hun misdrijven zijn onvoorstelbaar ernstig’
Een pedofiel stel uit de Britse stad Colchester (Essex) is vandaag veroordeeld voor het seksueel misbruiken van minderjarige kinderen. Een van hun slachtoffertjes was een jaar oud. Mark Gable (33) en zijn 27-jarige vriendin Jessica Frey kregen celstraffen van respectievelijk 11,5 en 10 jaar. -
Agressieve kangoeroe terroriseert Australisch stadje
Een agressief, enorm sterk kangoeroemannetje terroriseert momenteel het Australische stadje Leyburn. Volgens bewoners gaat het om een flink uit de kluiten gewassen exemplaar dat tuinen ruïneert en in korte tijd al drie mensen tot bloedens toe heeft verwond. De politie heeft de slecht gehumeurde ‘bodybuilder’ nog niet te pakken kunnen krijgen. -
13-jarige verdacht van moord op studente in New York
De politie in New York heeft een 13-jarige jongen aangehouden die ervan wordt verdacht een 18-jarige studente te hebben doodgestoken bij een overval, meldden lokale media.