Volledig scherm
Justitieminister Jeff Sessions heeft Trump zijn ontslag aangeboden © EPA

Justitieminister Sessions neemt ontslag, op ‘verzoek’ van Trump

President Trump heeft z’n Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions ontslagen. Sessions biedt in een brief aan Trump weliswaar zelf aan op te stappen, maar schrijft dat zulks op ‘uw verzoek’ gebeurt. 

Volledig scherm
Het boterde al ruim een jaar niet tussen Trump en Sessions © AP

Sessions stapt op na ruim een jaar het mikpunt van persoonlijke aanvallen  van Trump te zijn geweest. Een tumultueuze periode, waarin de president zelfs openlijk verklaarde spijt te hebben dat hij Sessions ooit tot minister van justitie heeft benoemd. 

Kort na diens aantreden in 2017 kwam Sessions al onder vuur te liggen, omdat hij contacten met Russische vertegenwoordigers - die hij had voor hij minister werd - had verzwegen. Voor zijn ministerschap was Sessions senator van de staat Alabama.

Spijt van aanstelling

Donald J. Trump on Twitter

We are pleased to announce that Matthew G. Whitaker, Chief of Staff to Attorney General Jeff Sessions at the Department of Justice, will become our new Acting Attorney General of the United States. He will serve our Country well....

Amerika's hoogte wetshandhaver trok zich daarna terug uit het FBI-onderzoek naar de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen. Na de opmerking van Republikeinse zijde dat hij ‘een andere goede jurist’ had kunnen kiezen, twitterde Trump: ‘Ik zou willen dat ik dat gedaan had’.

Trump is van mening dat Sessions’ beslissing de deur openzette voor de benoeming van speciaal aanklager Robert Mueller, die het Rusland-onderzoek overnam en ook onderzocht of de intimidatie van Sessions een poging van Trump was om het recht te belemmeren.

Mueller halt toeroepen

De president heeft er herhaaldelijk bij zijn justitieminister, die elke schijn van partijdigheid wilde voorkomen, op aangedrongen het onderzoek van Mueller een halt toe te roepen. Een nieuwe minister van Justitie heeft wel de mogelijkheid om toe te zien op het FBI-onderzoek.

Na het aftreden van Sessions te hebben aangekondigd, twitterde Trump dat hij Sessions’ stafchef, Matthew Whitaker', een voormalig jurist uit Iowa, als waarnemend minister van justitie had aangesteld. Hij bedankt Sessions voor zijn diensten en wens het hem ‘het beste’. 

Donald J. Trump on Twitter

We thank Attorney General Jeff Sessions for his service, and wish him well! A permanent replacement will be nominated at a later date.