Kaag: Nederland wil bijdragen aan versterken vliegveld Kaboel
update/videoDe Nederlandse regering is bereid om een bijdrage te leveren aan de beveiliging van de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Dat zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) vanmiddag. Tot dusver weigerde Nederland om opnieuw ‘een militaire missie’ op te tuigen.
,,Nederland wil een versterking leveren aan de luchthaven", zei Kaag na afloop van topoverleg met Navo-bondgenoten. In welke vorm ‘die bijdrage’ zou moeten komen, liet ze in het midden.
,,Alle opties liggen op tafel. De realiteit is dat de meeste landen de stad niet in kunnen, maar als we samen optrekken en iedereen levert mensen, dan kan je nog wel wat doen,” zei Kaag voorafgaand aan een formatieoverleg met VVD-leider Rutte. ,,Dit is ook een geloofwaardigheidstest voor Navo.” De lidstaten hebben de Amerikanen opnieuw gevraagd ‘langer te blijven'. ,,Zo lang mogelijk, tot we de laatste mensen die we willen en moeten helpen er ook zijn.” De Amerikanen hebben 6000 militairen in Kaboel, de Britten bijna duizend. De andere lidstaten zijn totaal afhankelijk van hun bescherming.
Ruim 700 Nederlanders in Afghanistan
Momenteel zitten er nog meer dan zevenhonderd mensen met een Nederlands paspoort in Afghanistan. Daarbij komen nog honderden Afghaanse helpers die naar Nederland gehaald moeten worden. Gepoogd wordt nu om hen allemaal te evacueren. Eerder meldde het kabinet dat er zeker nog negen Nederlanders in Afghanistan verblijven, waarvan ‘de meesten’ in Kaboel.
Het gaat volgens Kaag om ‘veel mensen die op familiebezoek blijken te zijn gegaan’, ondanks het ‘duidelijke reisadvies’ dat gold voor Afghanistan. ,,Die moeten we terughalen”, zei Kaag. Dit staat nog los van Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en die Nederland ook probeert te evacueren. Zij lopen gevaar nu de taliban de dienst uitmaken in het land.
Alle opties
Alle opties om mensen naar het vliegtuig te krijgen staan volgens de demissionair minister open. ,,We onderzoeken alle mogelijkheden”, antwoordde ze op de vraag of er ook wordt overwogen meer Nederlandse militairen naar het land te sturen om te helpen bij de evacuatie. ,,We werken nauw samen met Duitsland, dat nog een militaire presentatie had, en het Verenigd Koninkrijk.”
De taliban hebben de controle bij veel militaire checkpoints verstevigd. Het is voor veel landen moeilijk om mensen erdoor te krijgen
Ook het ophalen van mensen op een afspreekpunt sloot ze niet uit. ,,We moeten alles, alles, alles onderzoeken, maar uiteindelijk zijn we afhankelijk van wat onze militairen en bondgenoten zeggen wat haalbaar en veilig is. De taliban hebben de controle bij veel militaire checkpoints verstevigd. Het is voor veel landen moeilijk om mensen erdoor te krijgen. Ik sprak vanochtend met onze ambassadeur in Kaboel, die vertelde me dat de Noren vannacht maar twee van hun landgenoten op een vlucht konden krijgen.”
Kaag overlegt vrijdagmiddag met de Navo, waar ze nogmaals zal zeggen dat het essentieel is dat de Amerikaanse militairen langer blijven om te zorgen dat de de evacuaties veilig kunnen verlopen. ,,We zijn totaal van hen afhankelijk.” De deadline voor het Amerikaanse vertrek ligt op 31 augustus, maar president Joe Biden sluit niet uit dat er meer tijd nodig is voor de evacuaties.
Tot nu toe
Tot nu toe zijn er enkele tientallen Nederlanders geëvacueerd uit het land. Nederland heeft tot dusver vijf vluchten vanuit Kaboel laten vertrekken. Aan boord waren 287 mensen, onder wie minimaal 45 Nederlanders. Mogelijk zijn het er meer, maar Defensie en Buitenlandse Zaken kunnen dat niet met zekerheid zeggen. Ook met Duitse en Franse vluchten zijn een aantal Nederlanders uit Kaboel vertrokken.
Een toestel met zo’n 180 inzittenden is onderweg naar Schiphol en wordt daar vrijdagmiddag verwacht. Kaag kon niet zeggen hoeveel Nederlanders daar in zitten, of dat er ook Afghanen tussen zitten die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt. Vanwege de chaotische situatie ‘hebben we nog geen beeld van in welk vliegtuig onze eigen mensen zitten, of landgenoten van andere EU-landen, of Afghanen', zei Kaag. ,,Geen enkel land weet dat met zekerheid. We hopen het snel te kunnen bevestigen.”
Velen hebben grote moeite om het vliegveld in Kaboel te bereiken. Dat geldt niet alleen voor mensen met een Nederlands paspoort, maar zeker ook voor Afghaanse tolken, beveiligers en anderen die recht hebben op evacuatie naar Nederland.
Het is zo gevaarlijk bij het vliegveld dat we hebben besloten niet te gaan. We wachten tot er een beter evacuatieplan wordt gemaakt
Verontwaardiging om oproep Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft mensen opgeroepen om binnen 24 uur op eigen houtje naar het vliegveld te komen om te worden geëvacueerd, meldt NU.nl. Veel Afghaanse Nederlanders in Kaboel zijn verontwaardigd over het donderdagavond verstuurde bericht, waarin staat dat het ministerie ‘u niet kan helpen met vervoer naar het vliegveld’.
De evacués moeten zelf bepalen wat ‘het beste en veiligste tijdstip is om er te komen’. Een groep van bijna honderd Afghaanse Nederlanders heeft besloten het advies niet op te volgen, omdat ze het te riskant vinden om zelfstandig naar de luchthaven te reizen.
Een van de Nederlandse Afghanen met wie NU.nl in contact staat zegt: ,,Het is zo gevaarlijk bij het vliegveld dat we hebben besloten niet te gaan. We wachten tot er een beter evacuatieplan wordt gemaakt.” Ook een andere Nederlandse Afghaan laat weten dat zijn familieleden hebben besloten op hun onderduikadres te blijven. ,,Dit is niet te doen, je vraagt om je dood als je daarheen gaat. Andere landen halen wel mensen met busjes op.”
Eigen kracht
Aan de Tweede Kamer werd gisteren gemeld dat mensen die nog in Afghanistan zitten het vliegveld ‘op eigen kracht’ moeten bereiken. ,,Natuurlijk kijken we met Buitenlandse Zaken naar alle mogelijkheden die er wel zijn, maar het komt de veiligheid niet ten goede als ik daar in het openbaar iets over zeg”, zei demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie. Volgens ingewijden worden ‘alle opties tegen het licht gehouden’. Zo wordt besproken of mensen ‘in de directe omgeving’ van het vliegveld kunnen worden opgehaald.
Het is onduidelijk of de 62 commando’s en mariniers, die woensdagavond met een noodteam van de ambassade aankwamen in Kaboel, daarbij een rol gaan spelen. ,,De lijn is: dat kan niet”, zegt een woordvoerder. Aan de Kamer liet het kabinet eerder al weten geen militaire missie te gaan optuigen om mensen uit Afghanistan te halen.
Bekijk hier al onze video’s over de situatie in Afghanistan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Abdul en andere bewakers mogen met hun gezin naar Nederland
Een groep van tien Afghaanse bewakers die in het verleden de Nederlandse troepen bijstonden, is op de lijst gezet voor evacuatie naar Nederland. Dat bevestigt hun advocaat Michael Ruperti tegenover deze krant. Ook hun gezinsleden komen in aanmerking. Onder hen is Abdul, die eerder deze week op deze site zijn verhaal deed. -
Keihard rapport hekelt racistische en seksistische cultuur binnen Londense politie
De politie in Londen (de Met) krijgt er hard van langs in een onafhankelijk rapport dat dinsdag is verschenen. De grootste politiemacht van Groot-Brittannië is racistisch, vrouwonvriendelijk en homofoob en van binnenuit verrot, aldus de snoeiharde conclusies van het rapport. -
President Macron reageert op pensioenprotesten: Wil anders gaan regeren
De Franse president Macron gaat zijn stijl van regeren aanpassen. Dat doet hij in reactie op alle pensioenprotesten, op straat en in het parlement.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
Israëlische regering maakt met wetswijziging terugkeer naar Joodse nederzettingen mogelijk
Het Israëlische parlement heeft dinsdag de weg geëffend voor de terugkeer van Joodse kolonisten naar vier nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever door een wet uit 2005 te wijzigen die hun evacuatie beval. De stap leidde tot scherpe veroordelingen door onder andere de Palestijnse Autoriteit, de Verenigde Staten en de Europese Unie. -
PREMIUM
Tolken, ambassadepersoneel en beveiligers: wie wachten in Kaboel nog op evacuatie?
Terwijl het nog onduidelijk is wanneer Nederland mensen kan evacueren uit Kaboel, is er ook veel discussie over wie ons land zou moeten evacueren. Verschillende groepen lopen mogelijk gevaar en maken daar aanspraak op. Een overzicht.