Volledig scherm
PREMIUM
© Capital Photos

Keizerlijke troonsafstand met vleugje Oranje

De Japanse keizer Akihito treedt vandaag op 30 april af. Generatiegenoot Beatrix ging hem exact zes jaar geleden voor. De overeenkomsten en verschillen tussen beide 'royals' onder de loep .

Karakter

Volledig scherm
© ANP

Binnen alle beperkingen die hun bijzondere ambten met zich meebrachten, hebben keizer Akihito (85) en prinses Beatrix (81) laten zien over sterke, eigen karakters te beschikken. Vooral waar het hun partnerkeuze betrof: Beatrix koos krap twintig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog voor de Duitse jonkheer Claus von Amsberg. Akihito huwde in 1959 Michiko, die hij op de tennisbaan had leren kennen. Zij werd het eerste burgermeisje dat zo een plaats kreeg binnen de Japanse keizerlijke familie, tot afgrijzen van een flink deel van de natie. En ook Akihito's abdicatie bij leven is een zeldzaamheid. De Japanse wet schrijft voor dat keizers tot hun dood regeren en moest er eenmalig voor worden aangepast. Keizer Kokaku was in 1817 de laatste Japanse vorst die bij leven aftrad.

  1. In Mexico gearresteerde zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    In Mexico gearres­teer­de zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    Ovidio Guzmán, een van de zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo, is gearresteerd en kort daarop weer vrijgelaten in de plaats Culiacán. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt. Ovidio Guzmán zou een belangrijk lid zijn van het Sinaloakartel, dat voorheen gerund werd door zijn vader. Hij wordt verdacht van het vervoeren van cocaïne, marihuana en amfetaminen. Hij zou zijn vrijgelaten ‘om levens te sparen’, aldus de Mexicaanse minister van Veiligheid.