‘Killer nurse’ (69) doodt baby en moet levenslang de cel in: ‘Ik ben onschuldig’

In de Amerikaanse staat Texas is een bejaarde verpleegster veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De 69-jarige Genene Jones, die de bijnaam ‘killer nurse’ (moordverpleegster, red.) heeft, stond terecht voor de moord op een baby van elf maanden. De vrouw wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van zestig jonge kinderen. 

Jones was in de jaren 80 werkzaam in meerdere ziekenhuizen in Texas. Daar diende ze aan verschillende jonge kinderen succinylcholine toe. Die spierverslapper zorgt er bij volwassenen voor dat je niet meer zelfstandig kan ademen. Bij jonge kinderen kan het geneesmiddel zelfs een hartstilstand tot gevolg hebben. 

De vrouw had naar eigen zeggen de spierverslapper toegediend om de noodzaak van intensive care voor kinderen aan te tonen. Op die afdeling was ze zelf werkzaam. Volgens betrokkenen maakte ze haar slachtoffers eerst doodziek om ze vervolgens proberen te genezen. Op die manier wilde ze beroemd worden als een soort van mirakelverpleegster.

Meerdere veroordelingen

In het verleden verscheen Jones meerdere malen voor de rechter. Zo werd ze in 1985 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 99 jaar voor de moord op een baby van vijftien maanden. Een jaar later volgde een vonnis van zestig jaar voor de moordpoging op een baby van vier weken.

In 2018 zou Jones echter vrijkomen door een verplichte wet die overbevolking in gevangenissen moet voorkomen. Die vrijlating werd voorkomen met een nieuwe beschuldiging, deze keer voor de moord op Joshua Sawyer, een jongen van elf maanden.

Voor die zaak is Jones gisteren veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Ze komt pas in aanmerking voor een voorwaardelijke vrijlating op haar 87ste. De aanklager zei daarom dat de vrouw ‘waarschijnlijk zal sterven in de gevangenis’.

Opvallend: de seriemoordenares bleef tijdens haar processen volhouden dat ze onschuldig was.

Volledig scherm
Genene Jones verscheen voor de rechtbank van het Amerikaanse San Antonio. © Texas Department of Criminal Justice/KameraOne
  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’