Kim Jong-un en Poetin kijken tevreden terug op top
In het Russische Vladivostok is de top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin afgelopen. De ontmoeting gebeurde onder vier ogen en duurde ruim een uur. ,,We hebben een zeer substantiële gedachtewisseling gehad over kwesties die ons beiden aangaan”, aldus Kim. Hij bedankte Poetin ook voor ‘een heel goed moment’. Het was de eerste keer dat beide leiders elkaar persoonlijk ontmoeten.
Ook de Russische president kijkt tevreden terug op zijn gesprekken met de Noord-Koreaanse leider. Poetin laat weten dat beide heren open hebben gesproken over denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. Iets waar Kim volgens Poetin open voor zou staan, maar de Noord-Koreaanse leider zou garanties eisen voor de veiligheid van zijn land.
Poetin denkt aan internationale garanties, maar wil niet op de zaken voorruit lopen. Eerst moet volgens hem het vertrouwen tussen de internationale gemeenschap en Noord-Korea groeien.
Privé
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kwam gisteren aan in Vladivostok, met een gepantserde trein. Na de officiële ceremonie spraken Poetin en Kim Jong-un elkaar vandaag privé. Nu volgen ook nog gesprekken in een uitgebreider format.
De belangrijkste thema's zijn de oplossing voor de nucleaire kwestie op het Koreaanse schiereiland en de bilaterale betrekkingen zoals de politieke, economische, culturele en humanitaire banden. Poetin heeft de Noord-Koreaanse leider zijn hulp aangeboden bij het oplossen van problemen op het Koreaanse schiereiland. De Russische president zei dat hij Kims inspanningen om de betrekkingen van Pyongyang met de VS te normaliseren, verwelkomde.
Toch doet Poetin waarschijnlijk niets dat in strijd is met de sancties van de Verenigde Naties. Joeri Oesjakov, de Russische adviseur voor buitenlands beleid, zei dat de twee leiders geen gezamenlijke verklaringen afleggen of overeenkomsten ondertekenen.
De ontmoeting tussen Kim en Poetin kwam er nadat een tweede top tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump, in februari in Hanoi, op een mislukking was uitgedraaid. Washington wil dat Pyongyang zijn kernwapenprogramma opgeeft, terwijl Pyongyang wil dat de economische sancties worden opgeheven. Na de ontmoeting met Poetin reist Kim af naar Peking, voor de tweede editie van een groots handelsforum.
Kans voor Kim
Hoewel VN-sancties een handelsakkoord in de weg lijken te staan, is er wel hoop voor Noord-Korea. Rusland erkend namelijk het atoomprogramma van Noord-Korea, maar wil niet dat het land dit uitbreid. Poetin kan Kim de hand reiken door een stop van kernproeven te eisen in ruil voor de verzachting van de sancties. Wel moet de rest van de internationale gemeenschap daarmee akkoord gaan.
Voor beide leiders lijkt de top vooral een manier te zijn om hun persoonlijke blazoen op te poetsen. Zeker voor Kim, hij kan nu pronken zowel de Amerikaanse president Trump als de Russische president Poetin ontmoet te hebben. Ook is de top een signaal voor de Noord-Koreanen dat hun internationale isolement voorbij is.
Voor Poetin is de top een manier om zichzelf te profileren als belangrijke speler in de regio. Daarnaast kan succes op nucleair terrein de populariteit van Poetin in eigen land een flinke boost geven. Dan is hij de man die slaagde waar de Amerikaanse president Trump faalde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Vader van schoolschutter (18) Texas reageert: ‘Hij had mij beter kunnen doodschieten’
De vader van de 18-jarige schutter Salvador Ramos, die dinsdag negentien kinderen doodschoot op een basisschool in Texas, heeft voor het eerst gereageerd op de wrede daad van zijn zoon. ,,Hij had mij beter doodgeschoten in plaats van een bloedbad aan te richten”, aldus de 42-jarige Salvador Ramos senior. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
video
Kim Jong-un accepteert uitnodiging Poetin voor bezoek aan Rusland
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat in op een uitnodiging van president Vladimir Poetin om een bezoek te brengen aan Rusland. Dat bevestigen Noord-Koreaanse staatsmedia. -
Poetin ontvangt Kim Jong-un in Vladivostok
De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag voor het eerst een topontmoeting met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Dit heeft het Kremlin bevestigd nadat al enige tijd over een top van de twee werd gerept. Kim gaat naar de Russische havenstad Vladivostok voor de top. -
Kim en Poetin praten vandaag vooral voor hun eigen gewin
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is gisteren in Rusland aangekomen voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Het is de eerste keer dat de twee staatshoofden elkaar treffen, sinds Kim in 2011 de toen overleden Kim Jong-il opvolgde. De jonge Kim stak net als zijn vader in 2002 per trein de grens over.
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
UPDATE
Trump: ‘Het kwaad is de reden om burgers te bewapenen’
Lange, welgemeende steunbetuigingen aan het adres van de nabestaanden na de schietpartij in Uvalde (Texas) enkele dagen geleden. Om daarna nog vuriger het Amerikaanse recht op wapenbezit te verdedigen. In Texas ging vrijdag het jaarlijkse wapenlobbycongres van de Amerikaanse National Rifle Association (NRA) van start, onder andere met een toespraak van oud-president Donald Trump en de Republikeinse senator Ted Cruz. Beiden zijn fervente voorstanders van wapenbezit, óók na het drama in Texas.