Volledig scherm
PREMIUM
Kinderen in IS-kamp al-Hol in Syrië wachten op vervoer naar veilig gebied. © AP

‘Kinderterreur, pardon? Je moet ze met rust laten’

Deze week ontstond ophef over de twee IS-wezen die naar Nederland terugkwamen. Op verzoek van deze krant schreef historicus Chris van der Heijden een opiniestuk. Zijn betoog: mensen die deze kinderen niet willen beschermen spoelen hun eigen principes door de goot.

Kinderterreurpardon. Dat is het woord dat PVV-leider GeertWilders deze week gebruikte toen bekend werd dat de Nederlandse overheid twee kinderen uit IS-gezinnen naar Nederland gehaald had en overgedragen aan een voogd. De kinderen zijn vier en twee jaar jong. Beiden zijn wees. De vader stierf enige tijd geleden. De moeder overleed begin dit jaar. Sindsdien zaten de kinderen ‘onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag’, zoals twee ministers in een brief aan de Kamer schreven, in een kamp. Uit datzelfde kamp haalde de Franse overheid een tiental lotgenootjes. Op verzoek van Nederland nam men ook dit tweetal mee. Gelukkig zou je denken. Wat moeten die peuters zonder ouders in dergelijke vreselijke omstandigheden? Ieder kind dat gered wordt is er een. Goed nieuws dus.

 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.