Klimaatactiviste Greta Thunberg verkozen tot Time's Persoon van het Jaar

Het invloedrijke Amerikaanse opinieblad Time Magazine heeft de Zweedse Greta Thunberg verkozen tot Persoon van het Jaar 2019. De 16-jarige klimaatactiviste is de jongste ooit die de titel in de wacht sleept. 

Thunbergs foto siert de voorpagina van Time Magazine deze week. Eronder de tekst: ‘De kracht van de jeugd’.  De Zweedse tiener haalde vorig jaar voor het eerst de krantenkoppen met haar schoolstaking tegen klimaatverandering voor de deur van het Zweedse parlement. Sindsdien inspireerde ze miljoenen jongeren in meer dan 150 landen om haar voorbeeld te volgen. 

In september berispte ze wereldleiders bij de Verenigde Naties omdat ze de klimaatverandering niet hadden aangepakt. ,,Mensen lijden. Mensen sterven en ecosystemen storten ineen. We staan aan het begin van een massale uitsterving en het enige waar jullie over kunnen praten is geld en de sprookjes van eeuwige economische groei,” zei ze vechtend tegen haar tranen. ,,Hoe durven jullie! Al meer dan 30 jaar is de wetenschap glashelder. Hoe durven jullie weg te kijken en hier te komen zeggen dat je genoeg doet terwijl de benodigde politiek en oplossingen nog nergens te bekennen zijn.”

Greta Thunberg op de cover van TIME.
Volledig scherm
Greta Thunberg op de cover van TIME. © TIME

Greta Thunberg was de laatste in de top 5 van genomineerden voor de prestigieuze titel. De anderen op de shortlist waren de Amerikaanse president Donald Trump (4), de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi (3), de onbekende klokkenluider in de Impeachment-procedure tegen Trump (2) en de betogers voor vrijheid in Hongkong (1).  

Greta Thunberg tijdens haar toespraak op de Klimaattop in Madrid, eerder vandaag.
Volledig scherm
Greta Thunberg tijdens haar toespraak op de Klimaattop in Madrid, eerder vandaag. © AFP