Klok in Libanon op laatste moment toch niet uur vooruit: zomertijd gaat maand later in
In Libanon is de klok vannacht niet een uur vooruit gegaan. In plaats daarvan gaat de zomertijd in het land pas in de nacht van 20 op 21 april in. Waarom de regering in het land afgelopen donderdag tot dit besluit kwam is onduidelijk.
Normaal gesproken gaat Libanon eind maart over op de zomertijd en duurt deze tot eind oktober. Maar donderdag klonk het in een verklaring van het kabinet: ‘De klok zal dit jaar - bij wijze van uitzondering - een uur vooruit worden gezet in de nacht van 20-21 april'.
De beslissing wordt in de verklaring verder niet uitgelegd, zo melden verschillende internationale media, maar het uitstel valt samen met de ramadan, waarbij de moslimgemeenschap vast van zonsopgang tot zonsondergang. Door vast te houden aan de wintertijd wordt het eerder donker en kunnen mensen het vasten op die dag een uur eerder eindigen.
Toch wordt het niet toelichten van de beslissing door het kabinet door sommigen met argusogen bekeken, door anderen beschimpt en zijn er weer anderen die de beslissing niet accepteren. Zeker is dat het besluit tot allerlei praktische problemen gaat leiden.
Lees ook: Zomertijd: Tijdbewaker’ slaapt komende nacht lekker door en checkt de atoomklok morgenochtend wel
‘Niet meewerken’
Televisiemaatschappijen MTV Lebanon en LBCI Lebanon hebben gezegd niet mee te werken aan de verplaatsing van het ingaan van de zomertijd. Zij hebben hun klok vannacht dan ook een uur vooruit gezet. Hetzelfde deed de katholieke kerk, en alle aangesloten instellingen, in het land.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines heeft bekendgemaakt alle vertrekkende vluchten vanaf Beiroet de komende maand weer met een uur naar voren te halen. De vraag is nog wat andere bedrijven en scholen doen. De kans bestaat dat er zo in de praktijk in Libanon twee tijdszones gaan ontstaan, zeker omdat de tijd op computers, telefoons en andere apparatuur in veel gevallen ook automatisch is overgesprongen.
Chaos
Het leidt tot onduidelijkheid in het land dat het, onder meer financieel gezien, al zo moeilijk heeft. Libanon eindigde afgelopen week in het World Happiness Report 2023 samen met Afghanistan onderaan, als minst gelukkige land ter wereld.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde Libanon donderdag nog dat het land zich ‘in een heel gevaarlijke situatie’ bevindt. Een jaar geleden sloot de internationale organisatie een overeenkomst met het land ter waarde van drie miljard in de hoop de recessie, armoede en inflatie te lijf te gaan. Maar de hervormingen die het land beloofde door te voeren, vinden nog niet genoeg plaats. De Libanese valuta verloor 98 procent van zijn waarde en het IMF ziet maar ‘heel langzame vooruitgang'. ,,Zonder snelle hervormingen, zal Libanon in een crisis verzeild raken die maar niet zal ophouden.’’
Het verleidt een Libanese twitteraar tot een ironische vergelijking. ‘Het IMF: jullie tijd raakt op. Berri en & Mikati: We zullen de tijd veranderen', daarbij verwijzend naar de Libanese premier Najib Mikati en parlementsvoorzitter Nabih Berri. Van het tweetal lekte een video waarin ze het voorstel bespreken om het ingaan van de zomertijd uit te stellen. ,,Het kan niet gebeuren. (...) Het zal tot veel problemen leiden’’, zegt Mikati in de video. Toch kondigde hij het uitstel van het ingaan van de zomertijd later aan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duits treinongeluk van vorig jaar kwam door kapotte dwarsliggers
-
Weldoener betaalt energierekening van 17.000 euro na noodkreet van jong Vlaams gezin: ‘We zijn in ons hart geraakt’
Een anonieme weldoener heeft enkele uren na de noodkreet van een jong Vlaams gezin dat een energiefactuur van 17.000 euro in de bus had gekregen de volledige som betaald. ‘We zijn in ons hart geraakt’, zijn Yannick (28) en Tatiana (33) dankbaar en ontroerd.Sint-Niklaas -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
PREMIUM
Met de nachttrein naar Berlijn: ‘Je opent je ogen en bent in een andere wereld, dat heeft iets magisch’
Vanaf deze week rijdt de nachttrein naar Berlijn weer. Dit past naadloos in het politieke streven om op korte afstanden het vliegtuig te mijden, maar het is de vraag hoe serieus Nederland en Europa de nachttrein écht nemen. ,,Dat deze trein hier rijdt, is eerder ondanks dan dankzij de overheid.” -
Straks weet je wél of dat spotgoedkope jurkje duurzaam is geproduceerd
Hoe weet je of dat leuke, spotgoedkope jurkje of T-shirtje in de etalage niet onder erbarmelijke omstandigheden is geproduceerd? Wetgeving daarover is donderdag een flinke stap dichterbij gekomen.Brussel
-
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
-
-
-
Zomertijd / Met video
‘Tijdbewaker’ sliep vannacht lekker door en checkt de atoomklok ‘s ochtends pas
Als ‘tijdbewaker’ in opdracht van de Nederlandse overheid houdt Erik Dierikx in het nationale metrologisch instituut (VSL) in Delft nauwgezet de Nederlandse tijd bij met vier atoomklokken. Wie denkt dat hij vannacht bij de overgang naar zomertijd druk in de weer was om ze te verzetten, vergist zich. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.”