De septic tank waarin Cohens lichaam werd gevonden, was afgedicht met beton
Volledig scherm
De septic tank waarin Cohens lichaam werd gevonden, was afgedicht met beton © Keniaanse recherche/DCI Kenya

Klopjacht in Kenia op moordenaars oud-topman Philips

De politie in Kenia is een grootscheepse zoekactie gestart naar de moordenaars van Nederlander Tob Cohen (69). Het lichaam van de golfmagnaat en oud-topman van Philips werd vrijdag gevonden in een septic tank in zijn tuin. Zijn Keniaanse echtgenote (52) en een vriend zitten vast op verdenking van het beramen van de moord.

Die vriend werd vorige week opgepakt en verschijnt morgen voor de rechter die beslist over zijn voorlopige hechtenis. Peter K. legde inmiddels een bekentenis af, zegt een bron dichtbij het onderzoek tegen deze site. Wat K. precies bekende en of hij iets heeft gezegd over de betrokkenheid van Cohens Keniaanse echtgenote - die geldt als hoofdverdachte - blijft omwille van het onderzoek nog geheim.

,,K. noemde na zijn bekentenis enkele namen van personen die het vuile werk opknapten, variërend van de moord zelf tot het laten verdwijnen van Cohens lichaam in de septic tank en het afdichten ervan met cement’’, aldus de bron. Om hoeveel personen het gaat, kan de bron nog niet zeggen. ,,Er wordt met man en macht naar hen gezocht en de komende dagen worden nieuwe arrestaties in de zaak verwacht.’’ 

Doorgeslagen

De bekentenis van K. kwam vrijdag toen hij zou worden voorgeleid voor een rechter die beslist over de voorlopige hechtenis. ,,Die Peter is toen doorgeslagen omdat hij twee weken achter de tralies zou verdwijnen’’, zegt de zus van Cohen. Zij is in Kenia en vernam het verhaal van de speurders die de moord op haar broer onderzoeken.

,,K. vroeg de politie om hem niet naar de rechtbank te brengen maar naar een andere plek. Hij zei: ik ga praten. Een paar uur later werden we gebeld door de recherche. Die vertelde dat er binnenkort groot nieuws zou komen. Omstreeks 16 uur belden ze opnieuw met de boodschap: we hebben een lichaam gevonden.’’ 

Belastend

Het bleek te gaan om het lichaam van Tob Cohen. Het was gevonden in een septic tank in de tuin van zijn villa bij Nairobi. Uiterst belastend voor zijn Keniaanse echtgenote. Die houdt vol dat ze niet betrokken was bij de moord op haar man en het verstoppen van zijn lichaam. 

Volgens de recherche is dat verweer niet geloofwaardig meer. ,,Als het lichaam elders zou zijn gevonden, dan was het moeilijk geweest te bewijzen dat zij ermee te maken had. Maar nu het stoffelijk overschot in een septic tank in haar tuin lag, kan het niet anders dan dat ze erbij betrokken was’’, tekende de bron dichtbij het onderzoek op uit de mond van de speurders.  

Autopsie moet morgen uitsluitsel geven over de doodsoorzaak van Cohen. 

Erg agressief

Peter K. was ooit taxichauffeur in Nakuru, een stad zo'n 150 kilometer ten noordwesten van Nairobi. Hij werkte zich op tot makelaar en trouwde met een lokale politica die parlementslid werd en nog steeds volksvertegenwoordigster is voor haar district. De vrouw ging zo'n jaar geleden bij hem weg, naar eigen zeggen omdat hij haar bedroog en op haar zakken teerde, te veel alcohol dronk en erg agressief was. 

Quote

Het lichamelij­ke geweld was zo erg dat ik wist dat het mijn dood zou worden

Martha Wangari, Ex-vrouw van medeverdachte Peter K.

,,Het lichamelijke geweld is inmiddels van dien aard dat ik weet dat het mijn dood zal worden. Daarom was het voor mij beter om uit de relatie te stappen in plaats van te sterven en mijn kinderen alleen achter te laten’’, verklaarde Martha Wangari een jaar geleden tegenover Keniaanse media.  

Cohens echtgenote

Een van de vrouwen met wie Peter K. vreemdging zou de echtgenote van Tob Cohen zijn. Volgens ingewijden is zij nog steeds zijn ‘liefje’, maar de vrouw zelf ontkent dat, zo verklaarde haar advocaat gisteren tegenover deze site. Sarah W.K. (52) werd ruim twee weken geleden gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van en mogelijke moord op haar Nederlandse man. Die was sinds 20 juli spoorloos. 

Peter K. werd opgepakt nadat onderzoek naar het telefoonverkeer van Cohens echtgenote had uitgewezen dat ze de dagen voor de verdwijning van haar man opvallend vaak contact met elkaar hadden gehad. K.'s mobieltje werd ook gelokaliseerd in de villa van Cohen in de nacht dat de Nederlander verdween. 

K. beweerde dat hij zijn toestel in de woning was vergeten. De vele contacten tussen hem en Sarah W.K. hadden volgens haar advocaat te maken met het huwelijk van een nichtje van zijn cliënte, volgende maand. K. was gevraagd als ceremoniemeester. In juni regelde hij in die hoedanigheid de festiviteiten rond het huwelijk van de dochter van Sarah W.K.

Aan elkaar gewaagd

De vriendschap tussen Peter K. en Cohens echtgenote doet de speurders de wenkbrauwen fronsen. Ze zien een aantal opmerkelijke overeenkomsten tussen de vermeende ‘partners in crime’. Die waren daardoor aan elkaar gewaagd, luidt het. Zo beschuldigde Sarah W.K. haar Nederlandse man van alcoholisme en lichamelijk geweld, wat K. door zijn echtgenote ook wordt aangewreven. 

Die echtgenote ging bij K. weg uit vrees voor haar leven. Tob Cohen verklaarde vier dagen voor zijn verdwijning tegenover boezemvrienden dat zijn leven gevaar liep en dat, als hem iets zou overkomen, zijn vrouw Sarah W.K. verantwoordelijk was. Vier dagen eerder had hij dat ook per brief gemeld aan de leiding van het Openbaar Ministerie (DPP) in Nairobi. Het was al de tweede keer dat de golfmagnaat en oud-topman van Philips daar zijn bezorgdheid uitte over zijn veiligheid.  

We spraken eerder met de zus van Tob Cohen over de zaak. Bekijk hier de beelden:

Ceremoniemeester Peter K. (L) met de dochter van Sarah W.K. (R) en haar kersverse echtgenoot op hun huwelijksfeest
Volledig scherm
Ceremoniemeester Peter K. (L) met de dochter van Sarah W.K. (R) en haar kersverse echtgenoot op hun huwelijksfeest © Privéfoto
  1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
    PREMIUM
    Update

    Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

    In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.