Koningspaar op (sneaker)sokken door India

VIDEODe eerste uren van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan India staan vooral in het teken van ceremonies vol pracht en praal. Op (sneaker)sokken legden ze zojuist een krans op de plek waar Mahatma Gandhi ooit werd gecremeerd, zag onze koningshuisverslaggever Jeroen Schmale, die het paar overal in India volgt.

Heel even kon koningin Máxima haar duizelingwekkend hoge hakken uittrekken op de eerste ochtend van het vijfdaagse staatsbezoek dat ze samen met haar man brengt aan India. Op de plek waar Mahatma Gandhi op 31 januari 1948 werd gecremeerd – één dag na de moord op de grondlegger van het moderne India en exact op de dag dat prinses Beatrix 10 jaar werd – legde het koningspaar een krans en strooiden ze rozenblaadjes op de gedenksplaats, Raj Ghat.

Omdat dit een heilige tempel is voor hindoes, werden alle gasten, van journalist tot koning, verzocht de schoenen uit te doen. Op kousenvoeten (zwarte sokken voor hem, sneakersokjes voor haar) stonden Willem-Alexander en Máxima stil bij leven en dood van Gandhi, die begin deze maand 150 jaar geleden werd geboren in Porbandar. Op zijn geboortedag, 2 oktober, gingen veel Indiase kinderen verkleed als Gandhi naar school, om de herinnering aan de advocaat/politicus en zijn geweldloze revolutie levend te houden.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima strooien rozenblaadjes op de gedenkplaats voor Mahatma Gandhi.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima strooien rozenblaadjes op de gedenkplaats voor Mahatma Gandhi. © AFP

Zeven zonden

Ook Willem-Alexander en Máxima kunnen bij terugkeer in Nederland met hun kinderen napraten over de daden en filosofieën van Gandhi, want na de ceremonie kreeg het paar een tekstrol met de Zeven Zonden van Gandhi aangeboden.

Die lijst, uitgesproken door een Engelse priester in Londen in 1925, werd later dat jaar door Gandhi gepubliceerd in zijn eigen krant Young India. Op de laatste dag die hij in 1948 met zijn kleinzoon Arun doorbracht, vlak voordat Gandhi werd doodgeschoten, overhandigde hij zijn kleinkind dezelfde lijst met zonden die volgens hem de maatschappij vernietigden, van ‘politiek zonder principes’ - de eerste zonde - tot de zevende: geloof zonder opoffering.

Het staatsbezoek van Máxima en Willem-Alexander, die het nieuwe regeringstoestel gisteren zelf naar New Delhi vloog, begon vanochtend officieel met een welkomstceremonie bij het paleis van de Indiase president Ram Nath Kovind en zijn echtgenote Savita. Ook premier Modi was daarbij aanwezig. Daarna volgt een lunch met de premier in diens ambtswoning, gevolgd door bezoeken van de koning en koningin aan ‘het andere India’: een afvalwaterproject verderop in New Delhi, een metropool van 23 miljoen mensen.

Vanavond is er pas weer ruimte voor pracht en praal bij het staatsbanket op het presidentieel paleis.    

Jeroen Schmale sprak vanochtend in De Ochtend Show to go over het staatsbezoek aan India. Bekijk hieronder het fragment.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden op het presidentieel paleis ontvangen door president Ram Nath Kovind, zijn echtgenote Savita Kovind en minister-president Narendra Modi (l).
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden op het presidentieel paleis ontvangen door president Ram Nath Kovind, zijn echtgenote Savita Kovind en minister-president Narendra Modi (l). © ANP