Kritiek op klimaatbeleid Brussel: ‘Groen stempel voor gas- en kernenergie ondermijnt doelen’
Investeringen in gas- en kerncentrales zijn klimaatvriendelijk. Met dat standpunt, bedoeld om grote beleggers aan te sporen tot miljardeninvesteringen in deze twee energiebronnen, legt de Europese Commissie volgens de milieubeweging een bom onder haar eigen klimaatbeleid.
Het Commissiebesluit om investeringen in gas- en kerncentrales een groen stempel te geven, is vrijdagavond in alle stilte overgemaakt aan de lidstaten. Die kunnen tot 12 januari bezwaar maken. Tegen de voorzienbare storm van kritiek dekt Brussel zich in met voorwaarden. Zo moeten nieuwe kerncentrales aan de hoogste veiligheidseisen voldoen, moeten exploitanten uiterlijk in 2045 een bouwvergunning hebben en uiterlijk in 2050 een fatsoenlijke oplossing voor het hoogradioactieve kernafval.
Volgens het Duitse persbureau DPA, dat het Commissievoorstel heeft ingezien, stelt Brussel ook eisen aan gascentrales. Worden die na 31 december 2030 in gebruik genomen, dan mogen ze over hun hele levensduur maximaal 100 gram CO2 per opgewekte kilowattuur stroom uitstoten. Welke uitstootnorm Brussel wil hanteren voor gascentrales die vóór die tijd in gebruik worden genomen, is niet duidelijk.
Grote overwinning
Het Commissiebesluit is een grote overwinning voor de Franse president Macron, die Brussel achter de schermen al maanden het mes op de keel zet om kernenergie op de hitlijst van groene bronnen te krijgen. Duitsland, ook onder de nieuwe Bondsregering, is weer een groot voorstander van gas, minimaal als overgangsbron.
De twee Europese grootmachten weten zich gesteund door diverse Midden- en Oost-Europese landen, die net als Duitsland grote moeite hebben met de snelle overgang naar schone energie. Lidstaten als Oostenrijk, Griekenland en Luxemburg zijn weer fel tegen kernenergie. Oostenrijk is zo fanatiek dat het naar de Europese rechter wil stappen.
Geloofwaardigheid
Het grootste bezwaar van de milieubeweging is dat nieuwe gas- en kerncentrales, gefinancierd met steun van Brussel, een rem zetten op de ontwikkeling van écht schone bronnen als zon en wind. ,,Europa ondermijnt zijn eigen klimaatdoelen, werkt noodzakelijke groene investeringen in Midden- en Oost-Europa tegen en zet de geloofwaardigheid van de hele Europese Green Deal op het spel”, aldus de milieubeweging.
Eerder liet ook GroenLinks--Europarlementariër Bas Eickhout zich al kritisch uit. ,,Als de Commissie gas- en kernenergie formeel als groen beschouwt, kunnen we ‘Parijs’ op onze buik schrijven”, aldus Eickhout, doelend op de in Parijs gemaakte klimaatafspraak de temperatuurstijging tot anderhalve graad te beperken.
In hoeverre de Commissie als college heeft besloten over de nieuwe status van gas en kernenergie is onduidelijk. Het onderwerp stond op de agenda voor de laatste collegevergadering van 2021 op 22 december, maar is toen zonder discussie weer afgevoerd. Een Commissiewoordvoerder zei dat er nog wel dat jaar een besluit zou vallen.
Stabiele bron
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Klimaatcommissaris Frans Timmermans waren al eerder gewonnen voor het groene stempel voor gas en kernenergie. ,,Europa heeft naast zon en wind een stabiele bron nodig, nucleair, en voor de overgangsperiode gas”, aldus Von der Leyen al in oktober, kort na een Europese top waarop ze ook weer door Macron onder druk was gezet.
En Timmermans, kort voor Kerst: ,,Ik denk dat we een manier moeten vinden om te erkennen dat deze twee bronnen een rol spelen in de transitieperiode.”
De kans dat tegenstanders in de Europese raad een gekwalificeerde meerderheid op de been krijgen om het Commissiestandpunt nog te veranderen, is volgens ingewijden klein. Daarvoor zijn 15 lidstaten nodig die samen 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen. De kans op een afwijzende meerderheid in het Europese Parlement zou iets groter zijn.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
update | met video
Noorse politie onderzoekt terroristisch motief bij schietpartij gay nachtclub met 2 doden
De Noorse politie onderzoekt naar eigen zeggen een schietpartij bij een gay nachtclub in Oslo als een daad van terrorisme. Daarbij zijn twee mensen om het leven gekomen en negentien gewonden gevallen. Elf van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen en enkelen zijn er ernstig aan toe. -
Babymeisje sterft nadat ze werd vergiftigd door verzorgster in crèche
Afgelopen woensdag werd een 11 maanden oud meisje bewusteloos aangetroffen in een crèche in Lyon, voordat ze stierf in het ziekenhuis. Het drama krijgt nu een schokkende wending: een kinderverzorgster heeft inmiddels toegegeven dat ze het kleintje een giftig product liet inslikken. De zaak roept sterke emoties op in Frankrijk. -
Overlevenden bevrijden zich met de hand na aardbeving Afghanistan, hulp nog niet op volle sterkte
Overlevenden van de aardbeving in Afghanistan proberen met de hand slachtoffers te bevrijden. Bij de verwoestende aardbeving, met een kracht van 6,1, kwamen zeker duizend mensen om het leven en raakten 1500 mensen gewond. De hulpverlening heeft moeite met op gang komen. -
Nederlanders zwaargewond in Italië na missen haarspeldbocht bij Gardameer
Drie Nederlandse toeristen zijn zaterdag bij het Gardameer met hun gehuurde trike, een gemotoriseerde driewieler, tientallen meters van een klif gestort. Twee van hen raakten daarbij zwaargewond.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
met video/ UPDATE
Bijna 1000 doden en 1500 gewonden door zware aardbeving in Afghanistan
Een aardbeving in het oosten van Afghanistan heeft zeker 950 levens gekost. Het dodental loopt snel op en er zijn zeker al 1500 gewonden gevallen. De beving, in de nacht van dinsdag op woensdag, had een kracht van 6.1. De autoriteiten zoeken nog steeds naar slachtoffers.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerTom Klaassens