De campagneposter van Ville en Joie.
Volledig scherm
De campagneposter van Ville en Joie. © Gemeente Essarts en Bocage

Lachen geblazen: Franse dorpelingen moeten van burgemeester een week vrolijk zijn

Bewoners van een Frans stadje bij de Atlantische kust, hebben opmerkelijke nieuwe gemeentelijke regels opgelegd gekregen. Ze moeten een week lang verplicht lachen en vrolijk zijn. En dat niet alleen. ‘Treurige muziek en films en boeken met een verdrietige afloop zijn verboden’.

Dat staat in een decreet dat is uitgevaardigd door burgemeester Freddy Riffaud van Essarts en Bocage, in de Loire-streek. ,,Alle inwoners mogen hun vrolijkheid de vrije loop laten’’, staat in het decreet. De maatregelen gelden van 5 tot en met 11 oktober.

,,Het is heel serieus’’, zegt burgemeester Riffaud. ,,We houden die week een cultureel festival, dat in het teken staat van de blijdschap. Dat doen we dit jaar voor het eerst. Met dit decreet maken we dat festival officieel, willen we de blijdschap ook officieel vastleggen die week.’’

‘Meeste depressieve land ter wereld’

Tussen vijf en elf oktober is het lachen geblazen.
Volledig scherm
Tussen vijf en elf oktober is het lachen geblazen. © Gemeente Essarts en Bocage

Frankrijk staat niet bekend als een land van ‘vrolijke Fransen’. Dagblad Le Parisien schreef al eens over ‘het meest depressieve land ter wereld’. In internationale onderzoeken naar geluk eindigen de Fransen altijd in de laagste regionen.

,,We willen af van de zwartgalligheid, van het pessimisme’’, zegt Riffaud serieus over zijn decreet. Maar in de tekst klinkt wel degelijk een knipoog door. Het besluit zou zich baseren op ‘Het wetboek van Blijdschap’ en gebaseerd zijn op de officiële vaststelling dat ‘negatieve emoties zich snel verspreiden en verwoestingen aanrichten’.

De inwoners van Essarts en Bocage zijn straks verplicht drie keer per dag te lachen, dagelijks naar 10 mensen te glimlachen, en elke dag van 8 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds in een goed humeur te zijn.

Klagers en zuurpruimen ongewenst

Tegenstanders worden geweerd. ,,Iedereen die het uiten van vrolijkheid tegenwerkt zal van ons grondgebied geweerd worden’’, aldus artikel 2 van het decreet. ,,Boze mensen, klagers en zuurpruimen worden verplicht hun chagrijn buiten de stadsgrenzen te laten’’, staat in artikel 3.

Burgemeester Riffaud laat weten dat er geen boetes zullen worden uitgedeeld aan zwartkijkers. ,,Nog niet dit jaar, in ieder geval’’, zegt hij. ,,We willen onze inwoners vooral áánmoedigen vrolijk te zijn.’’

  1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
    Video

    Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

    De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.