Landen bereiken na lang overleg een ‘imperfect’ akkoord in Glasgow
klimaattop/videoNa een extra dag van koortsachtige onderhandelingen is op de klimaattop in Glasgow zaterdagavond een verklaring aangenomen die de strijd tegen de opwarming van de aarde een flinke stap verder brengt, maar niet de doorbraak betekent waartoe regeringsleiders op de eerste dagen hadden opgeroepen.
,,Imperfect, maar een stap in de goede richting”, vatte de Britse voorzitter van de conferentie het resultaat samen. Dat is ook de teneur van de reacties van milieuorganisaties als Greenpeace.
In de allerlaatste minuten wist India, met steun van China en tot grote teleurstelling van vrijwel alle andere landen, een cruciale zin over het stoppen met steenkool als brandstof af te zwakken. Met succes. Waar lang stond dat landen streven naar ‘het uitfaseren’ van steenkool (als brandstof) staat uiteindelijk ‘het verminderen’ van steenkool.
Dit zijn de belangrijkste drie punten uit de verklaring die door 197 landen is aangenomen:
De wereld moet minder steenkool gaan gebruiken en af van overheidssubsidies op fossiele brandstoffen. Het is voor het eerst in 26 klimaatconferenties dat steenkool en fossiele brandstoffen expliciet worden genoemd als oorzaak van klimaatverandering. Dit kan belangrijke gevolgen hebben voor de financiering van nieuwe olie en gas projecten. Hierover is een hard gevecht gevoerd. Zoals de vertegenwoordiger van Iran zei: ,,Als ontwikkelingsland hebben wij fossiele brandstoffen nodig voor onze economische ontwikkeling.”
Rijke landen erkennen dat ze meer moeten doen om arme landen te helpen de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Rijke landen betuigden expliciet ‘diepe spijt’ dat ze tot nu toe te weinig hebben bijgedragen.
De verklaring herbevestigt dat de opwarming van de aarde moet worden beperkt tot 1,5 graden ten opzichte van het pre-industriële niveau. ‘Keep 1,5 alive’ was een belangrijk doel van het Britse voorzitterschap, daartoe aangemoedigd door non-gouvernementele organisaties. De doelstelling van de klimaattop in Parijs, in 2015, was ‘behoorlijk onder de 2 graden, liefst 1,5 graden’. De wereld koerst op dit moment af op 2,7 graden opwarming aan het eind van deze eeuw. Er zullen dus veel extra maatregelen nodig zijn en landen moeten die voortaan elk jaar presenteren, om te beginnen volgend jaar, en niet om de vijf jaar, zoals in Parijs was afgesproken. De vertegenwoordiger van de eilandengroep de Malediven zei over het belang daarvan: ,,Het verschil tussen 1,5 graden en 2 graden opwarming is… ons doodvonnis.”
Twee weken lang werden de onderhandelingen diplomatiek en achter de schermen gevoerd, maar zaterdag vonden veel gesprekken open en bloot plaats in de plenaire zaal en kwamen de verschillen voor iedereen zichtbaar aan het licht. De VS en EU willen zo snel mogelijk de uitstoot verminderen van broeikasgassen die de opwarming van de aarde veroorzaken. China, Iran, Zuid-Afrika en met name India zijn het daar wel mee eens maar vinden dat zíj nog wat langer door kunnen gaan met gebruik van fossiele brandstoffen omdat zij pas veel later met hun industriële ontwikkeling - en dus de uitstoot - zijn begonnen. De ontwikkelingslanden tenslotte willen naast maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan vooral maatregelen om de gevolgen ervan op te vangen. Zij worden daarmee het heftigst geconfronteerd, terwijl zij het minst aan het probleem hebben bijgedragen.
Hartstochtelijk pleidooi Timmermans
Nadat een derde versie van de ontwerptekst de instemming van veel landen kon wegdragen, deed de Britse voorzitter, Alok Sharma, zaterdagmiddag de oproep om ,,niet te kijken wat u er nog meer uit kunt slepen, maar te kijken of het genoeg is”. Hij had het nog niet gezegd of het ene na het andere land vroeg en kreeg het woord op toch nog een punt te maken. Sommige vertegenwoordigers voegden daaraan toe dat ze ,,in de geest van het compromis” zich bij de tekst zouden neerleggen, maar anderen niet. Het bracht Eurocommissaris Frans Timmermans tot een hartstochtelijk pleidooi, waarvoor hij veel applaus kreeg: ,,Als ik de eerste paar bijdragen beluister, vraag ik me af of we niet het risico lopen te struikelen op een paar meter van de finish van deze marathon. (...) Ik smeek u deze tekst aan te nemen zodat we onze kinderen en kleinkinderen wat hoop kunnen geven. Ze wachten op ons en ze zullen ons niet vergeven als we vandaag falen.”
Uiteindelijk besloten alle landen zich neer te leggen bij het eindresultaat. Zoals de afgevaardigde van Nieuw-Zeeland zei: ,,Het is het minst slechte resultaat. Het slechtste resultaat zou zijn dat we met lege handen naar huis gingen.”
‘Signaal afgegeven’
,,Het is slap, het is zwak en het 1.5 graden-doel is nog maar net in leven, maar er is een signaal afgegeven dat het tijdperk van fossiele brandstoffen ten einde loopt”, aldus Dewi Zloch, die voor Greenpeace in Glasgow is. ,,En dat is belangrijk. Zeker op een klimaattop waar lobbyisten van de fossiele industrie wederom flink vertegenwoordigd waren. De zin in de slotverklaring over het minderen met steenkool en het afschaffen van subsidies voor fossiele brandstoffen is afgezwakt, maar het is niettemin een doorbraak.”
Nina de Pater van Milieudefensie: ,,Om nog zicht te houden op 1,5ºC en gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen is afbouw van alle fossiele brandstoffen nodig. Deze zwakke slotverklaring beperkt zich slechts tot de voorzichtige afbouw van sommige fossiele subsidies. Het is nodig dat Nederland op volgende klimaattoppen niet alleen hoger inzet maar ook in eigen land aan de slag gaat. Daarom werkt Milieudefensie aan een klimaatplicht voor grote vervuilers en blijven we rechtszaken - zoals de klimaatzaak tegen Shell - stimuleren en zo nodig voeren. Alles om een veilige en gezonde toekomst voor iedereen veilig te stellen.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
Update
Landen bereiken na slepend overleg ‘imperfect’ akkoord op klimaattop in Glasgow
De bijna 200 deelnemende landen aan de klimaattop COP26 in Glasgow hebben na slepende onderhandelingen een akkoord bereikt. Daarmee komt een einde aan ruim twee weken van besprekingen over de mondiale aanpak van klimaatverandering. De eindverklaring werd op het allerlaatste moment nog afgezwakt, na kritiek van China en vooral India. -
PREMIUManalyse
Turkije is meer verdeeld dan ooit, maar blijvende alleenheerser Erdogan gaat geen verbinding brengen
Recep Tayyip Erdogan blijft aan de macht in Turkije. Ondanks een gierende inflatie, verwoestende aardbevingen, beperkte vrijheden én een verenigde oppositie kreeg de man, die het al twintig jaar voor het zeggen heeft, opnieuw het vertrouwen van de meeste kiezers. Maar een verbindende rol moeten we niet van hem verwachten. -
Brazilië beperkt erkenning leefgebieden inheemse bevolking: ‘Dit is genocide en een aanval op het milieu’
Het Braziliaanse parlement heeft dinsdag ingestemd met een wet die de afbakening van inheemse gebieden beperkt. Dit is een tegenslag voor de linkse president Luiz Inacio Lula da Silva, die het beleid ter bescherming van inheemse volkeren en het Amazonegebied nieuw leven had ingeblazen.
-
Belg Olivier Vandecasteele (41) na 15 maanden gevangenschap vrijgelaten uit Iran
-
-
-
PREMIUMmet video
De droneboodschap van Kyiv aan Moskou: ‘Wat jullie ons aandoen, kunnen jullie burgers ook krijgen’
Het is een primeur in de inmiddels vijftien maanden durende oorlog: Moskou is het doelwit van een grootschalige drone-aanval vanuit Oekraïne. Volgens expert Frans Osinga leren Russen en Oekraïners razendsnel de nieuwe wapens te gebruiken én ze neer te halen. -
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer