Langdurige guerrillaoorlog dreigt nu in noorden van Ethiopië
Het Ethiopische leger is een klopjacht begonnen op de noordelijke rebellenleiders, met bovenaan de lijst Debretsion Gebremichael, de leider van de Tigreeërs. ,,Allemaal criminelen die voor de rechter zullen worden gebracht”, aldus de Ethiopische premier Abiy Ahmed.
Delen per e-mail
De strijd duurt voort. Het leger zou de stad Mekele hebben ingenomen, de hoofdstad van de rebellerende regio Tigray in het noorden van het land. Volgens Abiy hebben regeringstroepen ‘de volledige controle’ over de stad. Maar dat betekent geenszins het einde van de strijd.
Het noorden van Ethiopië is een kruitvat sinds de Ethiopische premier Abiy Ahmed op 4 november een groot offensief begon tegen de opstandige Tigreeërs. Zij maakten dertig jaar de dienst uit in het land dat 115 miljoen inwoners telt. In 2018 werden de Tigreeërs op een zijspoor gezet door de nieuwe premier Abiy maar ze wensten zich daarna niet te onderwerpen aan het centrale gezag in Addis Abeba. Een reeks van incidenten leidde deze maand tot het offensief van Nobelprijswinnaar Abiy waarbij over en weer oorlogsmisdaden zouden zijn begaan.
Hoewel er geen onafhankelijke bronnen zijn om dat te bevestigen zou de inname van Mekele niet hebben geleid tot nieuwe oorlogsmisdaden. Premier Abiy had de inwoners eerder gewaarschuwd afstand te nemen van het TPLF, anders zou er ‘geen genade’ worden getoond. Er zijn geen meldingen van wraakacties. Maar verificatie blijft erg moeilijk, aangezien de regio sinds het begin van het conflict vrijwel van de buitenwereld is afgesneden, inclusief telefoonlijnen en internet. De regionale tv is ook uit de lucht. Honderden mensen zouden zijn omgekomen, vele tienduizenden zijn op de vlucht.
Guerrillaoorlog
Uit Mekele worden sporadisch nog vuurgevechten gemeld. Een deel van de 500.000 inwoners zou de stad al eerder zijn ontvlucht naar het buurland Soedan. Het Tigray People’s Liberation Front (TPLF), de zwaar bewapende militie van de stam van Tigreeërs (6 procent van de Ethiopische bevolking) zou de wijk hebben genomen naar de bergen en zich voorbereiden op een langdurige guerrillaoorlog. Het TPLF kan ongeveer 250.000 man mobiliseren, deels goed getrainde soldaten met zwaar materieel dat voor een deel recent is gestolen uit een arsenaal van het Ethiopische leger. ,,We vechten tot het einde”, aldus een TPLF-verklaring aan persbureau Reuters. De militie heeft jarenlange oorlogservaring in het bergachtige gebied langs de grens met Soedan en Eritrea. Het was vanuit hier dat de communistische Ethiopische dictator en oorlogsmisdadiger Mengistu in 1991 werd verdreven. Destijds kreeg het TPLF daarbij steun van Eritrea maar nu zijn het doodsvijanden.
Raketten
Dit weekeinde werd de Eritrese hoofdstad Asmara opnieuw beschoten met tenminste zes raketten vanuit de regio Tigray. De luchthaven van Asmara en militaire installaties zouden het doelwit zijn geweest. De TPLF is een oude vijand van Eritrea en beschuldigt het regime ervan de Ethiopische soldaten te helpen het gebied van de Tygreeërs te onderwerpen. Eritrea en de TPLF zijn bittere vijanden. Het Eritrese front was in Ethiopië als politieke partij 27 jaar aan de macht en raakte in de jaren 1998-2000 in een bloedige oorlog met Eritrea verwikkeld. Eritrea maakt aanspraak op grondgebied dat de Tigreeërs niet willen afstaan. Premier Abiy heeft beloofd die gebieden aan Eritrea over te dragen.
De oorlog tussen Ethiopië en Eritrea werd door Abiy Ahmed kort nadat hij de macht verwierf in 2018 officieel beëindigd. Hij kreeg er het jaar erop de Nobelprijs voor de Vrede voor. Het TPLF verloor de macht in de hoofdstad Addis Abeba, maar bleef sterk in de noordelijke regio. Als het conflict verandert in een langdurige oorlog, kan het de hele regio van de Hoorn van Afrika destabiliseren, met rampzalige gevolgen voor miljoenen, waarschuwen mensenrechtenorganisaties.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom Ethiopische Nobelprijswinnaar voor de Vrede een hele regio in brand kan zetten
Ethiopië meldt veroveringen in de opstandige noordelijke regio Tigray. De gevechten daar worden met argusogen gevolgd door de buurlanden Eritrea, Soedan en zelfs Egypte. Allemaal kunnen ze bij de strijd betrokken raken. -
Overgrote deel bezoekers van deze site heeft negatief gevoel over presidentschap Trump
Het overgrote deel van de bezoekers van deze site beoordeelt het presidentschap van Donald Trump als 'negatief’. Vooral de bestorming van het Capitool heeft daarbij een onuitwisbare indruk gemaakt. -
Hoofdstad Eritrea weer door raketten uit Tigray getroffen
De Eritrese hoofdstad Asmara is dit weekend weer beschoten met raketten vanuit de Noord-Ethiopische regio Tigray, volgens Amerikaanse diplomaten in de stad. Het is de derde keer, sinds begin deze maand in Tigray de strijd losbarstte tussen federale troepen en strijders van het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF). De luchthaven van Asmara en militaire installaties zouden het doelwit zijn geweest. -
Britse Defensie onderzoekt veiligheidsincident met verstopte Nederlandse vrouw op marinebasis
Op een marinebasis in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk is een Nederlandse vrouw betrapt die daar illegaal verbleef. Volgens Britse media gaat het om de vriendin van een technicus die haar het terrein binnensmokkelde in de kofferbak van zijn wagen. Het ministerie van Defensie is een onderzoek gestart. -
PREMIUM
Bebloede kleren, diarree en een dronkemansspeech: dit waren de bijzonderste eedafleggingen van de VS
Woensdag treedt Joe Biden aan als 46ste president van de VS. Zijn eedaflegging wordt bijzonder, dat staat nu al vast. Door corona zal ze zich voor een beperkt publiek voltrekken en het is de eerste keer in anderhalve eeuw dat de vorige president het vertikt om aanwezig te zijn. Maar wordt het de bijzonderste ooit? Daarvoor is de concurrentie wel zwaar.
-
video Van Bernie Sanders’ wanten tot slapende Clinton: over deze inauguratiebeelden raakt Amerika niet uitgepraat
Joe Biden is gisteren officieel beëdigd als de 46e president van de Verenigde Staten. Die historische gebeurtenis leverde veel memorabele beelden op, waar ze in Amerika niet over uitgepraat raken. Van een speciale boks tot de wollen wanten van Bernie. Een overzicht. -
Video Trump heeft ook thuis in Florida nog een probleempje
Een afscheidsceremonie op een luchtmachtbasis en dan met Air Force One naar Florida. Zo zien de laatste uren van het presidentschap van Donald Trump (74) er vermoedelijk uit. Daarna neemt hij zijn intrek in zijn resort in Palm Beach, Florida. En dat leidt nu al tot grote ergernis bij zijn buren. -
Arrestatie Navalny: EU-parlement wil sancties tegen betrokkenen én aanlegstop gasleiding
Het Europees Parlement heeft de lidstaten donderdag gevraagd sancties op te leggen aan Russische functionarissen die betrokken waren bij de arrestatie van Kremlin-criticus Aleksej Navalny, zondag in Moskou. Ze eisen tevens maatregelen tegen rijke Russen uit de naaste omgeving van president Vladimir Poetin.