Lava van vulkaan La Palma bereikt de zee, ‘lucht is nog veilig om in te ademen’
VideoRoodgloeiende lava van de actieve vulkaan die al anderhalve week het Canarische eiland La Palma teistert, bereikte gisteravond laat de Atlantische Oceaan. Er zijn nog steeds zorgen over giftige gassen die mogelijk vrijkomen als de lava in de zee komt, maar ‘vooralsnog is de luchtkwaliteit nog goed’.
Bewoners aan de westelijke kustgebieden van het eiland werd geadviseerd om deuren en ramen gesloten te houden en af te dichten met tape of natte handdoeken. Die aanbeveling staat nog steeds, maar de autoriteiten zeggen nu, uren nadat het lava de oceaan bereikte, nog steeds veilig is om in te ademen. ,,De eruptie heeft de luchtkwaliteit niet aangetast. De lucht is perfect om in te ademen. De teams die de kwaliteit monitoren en controleren of er giftige gassen vrijkomen, zijn nog geen hoeveelheden tegengekomen die schadelijk zijn”, zegt het bestuur van La Palma op Twitter.
Onderweg naar zee vernietigde de lava wegen, gebouwen en gewassen. Door het contact met het water ontstonden grote rookwolken, maar de vrijgekomen gassen vormen volgens de autoriteiten slechts een klein risico voor de lokale bevolking. Inmiddels zijn meer dan zeshonderd woningen, kerken en plantages verwoest. Duizenden mensen op het Canarische eiland, met 83.000 inwoners, zijn geëvacueerd.
Op televisiebeelden was te zien hoe witte stoom opsteeg vanaf de kustlijn bij Playa Nueva, waar de lava de zee in stroomde vanaf een honderd meter hoge klif. Kort daarna ontstonden er zwarte rookwolken, de door de nachtwind het eiland op is geblazen, schrijft de Spaanse krant El País. Een zorgelijke ontwikkeling, vonden de autoriteiten, want als lava - met een temperatuur van 1.000 graden Celsius - in contact komt met zout water kunnen er giftige dampen ontstaan. ,,Door de snelle afkoeling naar zo'n twintig graden, ontstaat er een thermische shock. Daarbij komt waterdamp vrij, maar ook zoutzuur”, zegt vulkanoloog Claudia Rodríguez eerder op televisiezender TVE.
Wij spraken in de Live Nieuws Update vulkaanexpert Rob Govers over de situatie in La Palma. Bekijk hieronder het fragment. De tekst loopt door onder de video.
Inmiddels zijn veel van deze gassen door de wind naar zee geblazen, aldus het lokale noodcomité voor vulkaanuitbarstingen. Hierdoor zijn de risico’s voor de bewoners van La Palma flink kleiner geworden.
Bij de vulkaanuitbarsting in 1971 was het enige dodelijke slachtoffer iemand die de giftige stoffen inademde. Voor de lava de zee bereikte, waren daarom al duizenden mensen geëvacueerd. Drie kustdorpen werden volledig afgesloten. Mensen wordt aangeraden om op minimaal 3,5 kilometer afstand te blijven. ,,Inhalatie of contact met het gas en zure vloeistoffen kan de huid, de ogen en de longen irriteren, met ademhalingsproblemen tot gevolg", waarschuwt Involcan, het vulkanologisch instituut van het Canarische eiland.
Dinsdag riep de Spaanse regering LaPalma vanwege de vulkaanuitbarsting uit tot rampgebied. Daarmee komen onder meer noodsubsidies en andere steunmaatregelen beschikbaar. Het eerste steunpakket heeft een waarde van 10,5 miljoen euro. Experts denken dat de uitbarsting van de vulkaan weken of zelfs maanden kan duren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom de vulkaanuitbarsting op La Palma ons minder raakt dan destijds die op IJsland
De vulkaanuitbarsting op La Palma is een ramp voor omwonenden, maar in tegenstelling tot eerdere erupties, zoals op IJsland, merken wij er weinig van. Hoe komt dat? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Meer steun nodig om Russische oorlogsmisdadigers te berechten
Oorlogsmisdaden die in Oekraïne worden gepleegd, zijn vandaag onderwerp van gesprek in Londen. Initiator en minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid spreekt daar met zo’n dertig ambtgenoten over extra steun voor het onderzoek van het Internationaal Strafhof. -
PREMIUM
Fransen over omstreden verhoging van de pensioenleeftijd: ‘Al weken chaos’
Na maanden van protesten op straat en schreeuwerige debatten in het parlement, gaat in Frankrijk de pensioenleeftijd omhoog van 62 naar 64 jaar. Hoe kijken Fransen erop terug? Correspondent Frank Renout reisde naar Houdan, een ‘heel gewoon’ Frans stadje met ‘heel gewone’ Fransen, zo’n 70 kilometer ten westen van Parijs.
-
Servië en Kosovo achter EU-plan om banden te normaliseren
Servië en Kosovo hebben ingestemd met een door de Europese Unie opgesteld plan dat de banden tussen de twee landen moet normaliseren. EU-buitenlandchef Josep Borrell liet dat zaterdagavond na twaalf uur onderhandelen weten. Wel zijn er nog onenigheden tussen de partijen, waarschuwde hij daarbij. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Nederlands ‘wonderhuisje’ op La Palma alsnog door lava verwoest: 'We zijn alles kwijt'
Een huisje op La Palma dat op wonderbaarlijke wijze als enige in de omgeving ontsnapte aan de kolkende lavastromen, is alsnog ten onder gegaan. Dat bevestigen familieleden van de bewoners op Facebook. ,,We zijn erachter gekomen dat het huis er niet meer staat”, schrijft een dochter van de eigenaren van het huis, dat 30 jaar geleden door een Nederlandse vrouw is ontworpen.