Door verkeerslawaai krijgen Parijzenaars vele ziektes.
Volledig scherm
Door verkeerslawaai krijgen Parijzenaars vele ziektes. © REUTERS

Lawaaiig Parijs maakt ziek

Wie in of rond Parijs woont, wordt sneller ziek dan andere Fransen. De reden: de Franse hoofdstad maakt te veel lawaai.

Wie gezond wil leven, kan beter wegblijven uit Parijs en omgeving. Het verkeer maakt er zo'n herrie dat mensen er letterlijk ziek van worden. Bijna 90 procent van de bewoners heeft te maken met excessieve geluidsoverlast van vliegtuigen, auto's en treinen. Die overlast overschrijdt internationale normen.

Een inwoner van groot-Parijs is in zijn of haar leven daarom gemiddeld 10,7 maanden langer ziek dan iemand die elders in Frankrijk woont. Sommige inwoners zijn zelfs meer dan drie jaar langer ziek door geluidsoverlast.

Dat blijkt uit een grote studie van het officiële onderzoeksbureau Bruitparif. Dat deed metingen in de Franse hoofdstad en eromheen in een gebied met 10,1 miljoen inwoners. Van hen bleken meer dan 9 miljoen mensen 'bloot te staan aan geluidsniveaus die hoger liggen dan wat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert'.

Meeste overlast

Groot-Parijs heeft drie vliegvelden, 1700 kilometer asfalt, 7 treinstations en 16 metrolijnen. Op de ringweg rond Parijs alleen al rijden 1,2 miljoen auto's per dag. Gemiddeld veroorzaakt wegverkeer de meeste overlast. Maar de vliegvelden rond Parijs zijn lokaal de grootste stoorzenders. Met name vliegveld Charles de Gaulle, ten noorden van de stad, leidt tot een enorme overlast in de directe omgeving.

Het dorpje Compans is er het ergst aan toe. Dat ligt bijna tegen de landingsbanen aan en ook nog ingeklemd tussen twee snelwegen. De bewoners zijn daardoor 38,1 maanden langer ziek dan andere Fransen: een 'record'. Bruitparif berekende dat de gezondheidszorg een extra jaarlijkse kostenpost heeft van 5,4 miljard euro.

Claxon

Uit studies van onder meer de WHO blijkt dat geluidsoverlast leidt tot hart- en vaatziekten, stress, slapeloosheid en concentratieproblemen. Volgens het Europees Milieu Agentschap overlijden in de EU jaarlijks meer dan 16.000 mensen voortijdig aan ziektes en aandoeningen als gevolg van geluidsoverlast. De EU tikte Frankrijk al eerder op de vingers, omdat het niet genoeg zou doen tegen geluidsoverlast. Parijs heeft nu tientallen maatregelen afgekondigd. Een opvallende: er wordt strenger gecontroleerd op het onnodig gebruik van de claxon door automobilisten.