Volledig scherm
Een straat in Sainte-Marie, Quebec, waar de Chaudiere rivier buiten zijn oevers is getreden. © AP

Leger ingezet bij overstromingen in oosten van Canada

Bij overstromingen in het oosten van Canada zijn zondag meer dan 1.200 mensen geëvacueerd. Vooral in Québec is de toestand zondag verergerd. Zo'n 600 militairen zijn ingezet om huizen tegen het wassende water te beschermen. Een 72-jarige vrouw kwam om het leven toen ze met haar auto in het water terecht kwam.

Het oosten van Ontario, New Brunswick en het zuiden van Québec worden al dagen geconfronteerd met overstromingen door zware regenval en smeltende sneeuw. Diverse rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Veel gemeenten zetten de afgelopen dagen vrijwilligers in en deelden tienduizenden zandzakken uit om dijken op te zetten of huizen te beschermen.

De gebieden die zondag het zwaarst getroffen werden zijn de Outaouais-regio in de buurt van hoofdstad Ottawa, en Saint-Georges ten zuiden van de stad Québec, waar bijna 800 mensen werden geëvacueerd. In de hele provincie Québec overstroomde zondag een duizendtal huizen. De premier, Francois Legault, heeft een bezoek gebracht aan het getroffen gebied. Daar wordt de komende dagen nog veel meer regen verwacht.

De regeringen van Quebec en New Brunswick riepen versterking van het leger in. In Québec werden zaterdagavond ongeveer 200 soldaten ingezet, en zondag komen er daar nog 400 bij. In de provincie New Brunswick kunnen er zo’n 120 soldaten ingezet worden. Premier Blaine Higgs waarschuwde de inwoners extra alert te zijn. De Saint John rivier staat op diverse plaatsen op het punt van overstromen. ,,Inwoners staan niet alleen in deze moeilijke tijden‘’, zo verzekerde premier Higgs. ,,Aarzel niet om hulp in te schakelen.’’

Volledig scherm
Het leger is ingezet om huizen tegen het wassende water te beschermen. © AFP
Volledig scherm
Een man heeft zijn huis gebarricadeerd met zandzakken. © AFP