Loekasjenko: Zeker mogelijk dat we migranten hebben geholpen
updateDe Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko zegt dat het ‘absoluut mogelijk is’ dat zijn troepen migranten hebben geholpen de grens met Polen over te steken. Wel ontkent hij dat zijn regime de buitenlandse asielzoekers bewust heeft binnengehaald om de Europese Unie onder druk te zetten.
De president deed de uitspraken in een interview met de Britse omroep BBC. ,,We zijn een Slavisch volk. We hebben harten. Onze manschappen weten dat de migranten naar Duitsland gaan”, zei hij. ,,Misschien heeft iemand ze geholpen. Dat ga ik verder niet uitzoeken.”
Duizenden migranten, vooral uit het Midden-Oosten, hebben de afgelopen maanden geprobeerd om via het Oost-Europese Belarus naar de EU te reizen. Ze worden tegengehouden bij de grens met EU-lidstaat Polen, waar de spanning steeds verder oploopt. Europese landen beschuldigen het regime van Loekasjenko ervan een migrantencrisis te orkestreren, uit vergelding voor Europese sancties.
‘Leugens en propaganda’
De Poolse autoriteiten zeiden vrijdag dat er geen migrantenkampen meer zijn aan de Belarussische zijde van de grens. Pogingen om die grens illegaal over te nemen blijven volgens het land echter aanhouden, en worden feller.
Belarus heeft volgens Polen voor een nieuwe strategie gekozen om migranten de grens met de EU over te krijgen. Minister van Defensie Mariusz Blaszczak zegt dat kleinere groepen migranten op veel verschillende plaatsen naar de grens worden gedirigeerd. De Poolse grenswacht zegt dat vrijdag 195 pogingen zijn opgemerkt om de grens over te steken. Daar waren er woensdag nog 501 en donderdag 250.
Eerder deze week trad Polen nog hard op. Veiligheidstroepen zetten toen waterkanonnen en traangas in tegen migranten. Dunja Mijatovic, mensenrechtencommissaris bij de Raad van Europa in Straatsburg, is kritisch over de gang van zaken bij de Poolse grens. Ze vindt dat er sprake is van mensenrechtenschendingen, en stelt onder meer dat Polen onmiddellijk hulpverleners moet toelaten, en moet stoppen migranten die al ‘binnen’ zijn terug over de grens te duwen.
Tekst gaat verder onder de foto.
De 67-jarige Loekasjenko maakte intussen ook duidelijk dat hij de migranten voorlopig niet laat tegenhouden. ,,Ze komen niet naar mijn land, ze gaan naar dat van jou”, zei hij tegen de BBC-journalist. ,,Maar ik heb ze niet uitgenodigd. En om eerlijk te zijn wil ik ook niet dat ze door Belarus trekken.”
De belangrijkste tegenstander van Loekasjenko, oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, liet weten niet blij te zijn met het BBC-interview. Ze vond dat de Britse omroep de president een podium gaf om ‘leugens en propaganda’ te verspreiden.
2500 kilometer hek
Intussen nemen steeds meer buurlanden van Belarus alvast maatregelen om voorbereid te zijn op een eventuele migrantenstroom. Oekraïne, dat ook aan Belarus grenst, zei vrijdag dat het een 2500 kilometer lang hek en een greppel van 4 meter breed en 2 meter diep gaat plaatsen. Ook plant het land een militaire oefening bij de grens. Onder meer Letland stuurde eerder al militairen naar de grens - drieduizend in totaal.
Afgelopen donderdag vlogen honderden Irakese vluchtelingen die strandden bij de Poolse grens vanuit Belarus terug naar Irak. President Loekasjenko zei in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat Belarus bereid is 5000 migranten terug te sturen naar hun land van herkomst als de EU-landen er 2000 toelaten.
Loekasjenko heerst al sinds 1994 over Belarus, dat grenst aan Rusland, Oekraïne en meerdere EU-landen. Zijn omstreden herverkiezing leidde vorig jaar tot massaprotesten van Belarussische burgers die denken dat is gefraudeerd bij de verkiezingen. Daar traden de veiligheidstroepen van Loekasjenko hard tegen op en dat leidde tot Europese strafmaatregelen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
migrantencrisis
‘Polen schendt mensenrechten aan grens met Belarus’
-
PREMIUMGrens Belarus/Polen
900 euro voor route naar Europa: ‘Ze zeiden dat het makkelijk zou zijn’
Tien dagen lang zat Mutasem Mansor vast in het niemandsland tussen Polen en Belarus. ,,Ze zeiden dat het makkelijk zou zijn, maar het voelde als de hel.” -
met video
Lucht in New York ernstig vervuild door bosbranden in Canada, stad is nu ongezondste ter wereld
In geen wereldstad is de lucht deze dagen zó vies als in New York. Er hangt een dikke laag smog rond de wereldberoemde gebouwen van Manhattan. Deskundigen roepen inwoners op om zo veel mogelijk binnen te blijven. Oorzaak zijn flinke bosbranden in Canada. -
VIDEO
Polen treedt hard op in grensgebied Belarus: waterkanonnen en traangas tegen migranten
Poolse veiligheidstroepen hebben waterkanonnen en traangas ingezet tegen migranten die verblijven in het grensgebied met Belarus. Bij de schermutselingen is volgens de Poolse politie een agent zwaargewond geraakt. Hij is met hoofdletsel afgevoerd naar een ziekenhuis. Volgens het leger heeft Belarus flitsgranaten gegeven aan migranten. -
Met video
Extreme luchtvervuiling in New York: ‘Zo beangstigend dat je geen kant op kunt, het is overal’
Ongekende beelden uit New York waar de beroemde skyline dagenlang nauwelijks te zien is door een mist van rook. Honderden bosbranden in Canada zorgen voor zware luchtvervuiling waardoor miljoenen inwoners amper de deur uit kunnen. De gevolgen zijn zelfs tot in Noorwegen merkbaar. Gaat dit vaker gebeuren?
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.