Volledig scherm
Joaquin "El Chapo" Guzman, geflankeerd door een tolk en zijn advocaat Eduardo Balarezo. © AP

Lonkt vrijspraak voor drugsbaron El Chapo?

De jury in het proces tegen de Mexicaanse drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman (61) is tegen alle verwachtingen in nog altijd niet tot een oordeel gekomen. Dat vindt vooral Guzman zelf geweldig nieuws. De jury kan het maar niet eens worden over de tien schuldvragen. The Guardian stelt zelfs de tot voor kort bijna ondenkbare vraag of El Chapo alsnog vrijuit zou kunnen gaan.

De juryleden hebben vorige week van maandag tot donderdag in het Amerikaanse Brooklyn (New York) beraad gevoerd, maar zijn niet tot een oordeel gekomen. Vandaag gaat de deliberatie verder. 

Dat het overleggen zo lang duurt, had niemand verwacht. De jury wil graag meer weten over kroongetuige Juan Carlos ‘Chupeta’ Ramirez. Die gooide het op een akkoordje met de Amerikaanse justitie: hij bekende een aantal misdaden en wees met een beschuldigende vinger naar El Chapo om zelf een lagere straf te krijgen. Vandaag krijgen de juryleden een transcriptie van zijn getuigenis ter beschikking.

Hoe langer de zaak onbeslist blijft, hoe groter de kans op vrijspraak lijkt. Wie daar twee maanden geleden geld op had ingezet, zou in dat geval schatrijk kunnen worden, want niemand geloofde daarin. Het is natuurlijk ook nog zover niet, maar Jeffrey Lichtman, advocaat van Guzman, kreeg vorige week donderdag in de rechtszaal toch al een stevige schouderklop van zijn cliënt, die zo zijn blijdschap uitte omdat de jury onbeslist het weekend inging. De verdediging, die tijdens het proces constant de geloofwaardigheid van de ‘spijtoptanten’ in twijfel trok, leek zo alvast haar slag min of meer thuis te halen. De aanklagers waren zichtbaar veel minder opgetogen.

53 beschuldigingen

De jury moet op 53 vragen een antwoord geven: schuldig of onschuldig, bewezen of niet bewezen, ja of nee. Ze kunnen El Chapo dus ook enkel schuldig bevinden aan wapenbezit en witwaspraktijken – waarvoor hij al maandenlang terechtstaat in New York. Ook kan het zijn dat hij alleen schuldig wordt bevonden aan drugshandel. Niemand die weet wat er in de hoofden van de juryleden omgaat, maar dat er bij zeker een van hen twijfel is, lijkt nu wel onvermijdelijk vast te staan. De eventuele veroordeling van Guzman hangt af van de getuigenissen van criminelen met wie hij samenwerkte, en dus van hun geloofwaardigheid. Mogelijk heeft (een deel van) de jury daar problemen mee.

Volledig scherm
Journalisten wachten op de uitkomst van de beraadslaging in het gerechtsgebouw in Brooklyn. © REUTERS

Vrije voeten?

Mocht Guzman effectief vrijgesproken worden, dan is hij nog niet meteen op vrije voeten. Het proces in Brooklyn is niet het enige dat tegen hem loopt, sinds Mexico hem in 2017 uitleverde aan de VS. Ook in Illinois, Californië, Texas en Florida werd hij aangeklaagd. Maar hij kan nooit twee keer veroordeeld worden op basis van hetzelfde bewijsmateriaal. 

Dat is misschien de reden waarom niet alle mogelijke kroongetuigen werden opgeroepen in New York. Een van de grote afwezigen was bijvoorbeeld Damaso López Nuñez - aka El Licenciado, omdat hij zijn rechtendiploma haalde. Hij is een voormalige agent en politicus die vermoedelijk achter een aanslag op de moeder van Guzman en de ontvoering van twee van zijn zonen stond. En zo zijn er nog wel wel wat andere getuigen om uit te kiezen voor eventuele nieuwe processen in Chicago of in El Paso.

Over het leven van El Chapo is een serie gemaakt. Bekijk hier de trailer van het laatste seizoen:

Volledig scherm
El Chapo in de rechtbank in Brooklyn, New York. © REUTERS