Machtsstrijd binnen Merkel’s CDU: Jetzt geht’s los!
De strijd om de macht binnen de in crisis verkerende partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is geopend. Nadat de eerste kandidaat voor het CDU-voorzitterschap zich vorige week al bekend had gemaakt, deden een tweede en derde dat vanmorgen. De huidige voorzitter vertrekt vanwege de taboedoorbrekende samenwerking van partijgenoten met de rechts-radicale AfD in de deelstaat Thüringen.
Een van de drie ‘kroonprinsen’ is Armin Laschet (59), minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Als vicevoorzitter van de CDU en verzoener geldt hij als favoriet voor het partijleiderschap.
Laschet krijgt ondersteuning van Gezondheidsminister Jens Spahn (39), die zijn plaatsvervanger wordt als hij het schopt tot CDU-leider. Een strategisch slimme zet, klinkt het. Laschet is populair bij christendemocraten van het grootstedelijke ‘liberale’ kamp, Jens Spahn bij het ‘conservatieve’ kamp. Samen kunnen ze beide kampen verenigen. ,,Wij willen ook jong en oud, de digitaal en normaal communicerende leden én die in het oosten en westen met elkaar verbinden’’, verklaarde Laschet vanmorgen bij zijn kandidaatstelling.
Identiteitscrisis
Met dat laatste doelde hij op de kloof tussen Berlijn en de vroegere DDR-deelstaten. Zoals Thüringen, waar de CDU begin februari tegen de partijregels in meewerkte aan een coalitie gesteund door de rechts-radicale AfD. De CDU verloor de afgelopen jaren veel kiezers aan de AfD. Dit vooral vanwege het “liberale” vreemdelingenbeleid van bondskanselier Merkel.
Dat beleid en de gang van zaken in Thüringen veroorzaakten een identiteitscrisis waarbij de ‘partij van het politieke midden’ zich afvraagt welke koers ze moet varen. Binnen de CDU klinkt een roep om de weggelopen kiezers terug te halen door op te schuiven naar rechts maar dat doet vrezen voor verlies aan de linkerkant.
Andere kandidaten
Aanvoerder van dat “rechtse kamp” is Friedrich Merz (64), de voormalige CDU/CSU-voorzitter in het Duitse parlement. Hij maakte als enige bekend ook een gooi te willen doen naar het bondskanselierschap. De jurist wil dat de rechtsstaat weer streng gehandhaafd wordt in antwoord op het opkomende rechts-radicalisme, verklaarde hij vanmorgen bij zijn presentatie.
Merz bereidde zich in de jaren tachtig met andere jonge conservatieve partijgenoten voor om de macht binnen de CDU over te nemen. Hij aasde op de post van secretaris-generaal maar die ging naar Angela Merkel. Hij is een fel tegenstander van haar vreemdelingen- en klimaatbeleid. De zestiger presenteert zich als vernieuwer en wil van de CDU weer een partij van de jongeren maken met wie een “generatiecontract” gesloten moet worden voor de toekomst.
De derde kandidaat is Norbert Röttgen (54), voorzitter van de Buitenland-commissie in de Bondsdag. Hij werd vroeger “Moeders slimste” genoemd vanwege zijn intellect en warme band met “Mutti” Merkel maar die ontsloeg hem in 2012 als minister van Milieu. Sindsdien wil Röttgen terug naar de top.
De CDU moet zich volgens hem herpositioneren en tonen dat ze een partij van het midden is. “Bij generaties maar ook bij de rolverdeling.’’ Röttgen twitterde vanmorgen dat ook hij het partijvoorzitterschap als team wil uitoefenen. “De tweede persoon daarin zal een vrouw zijn.’’ Daarmee reageerde hij tevens op kritiek dat alle drie ‘kroonprinsen’ mannen zijn.
Verkiezing
De verkiezing van de nieuwe partijleider vindt in april plaats. Grote vraag is of de uitverkorene ook de opvolger wordt van bondskanselier Merkel. Haar ambtstermijn verstrijkt eind volgend jaar. Merkel droeg het partijvoorzitterschap eind 2018 over aan Annegret Kramp-Karrenbauer. Zij verklaarde na de Thüringen-crisis te willen stoppen en Merkel ook niet meer te willen opvolgen als bondskanselier. Volgens haar werkt de scheiding van beide functies in de praktijk niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Experts: In de Donbas hebben Russen al meer gebied ingenomen dan ze kunnen behouden
De oorlog in Oekraïne duurt nu drie maanden. Na het mislukte Russische bliksemoffensief bij Kiev en de aftocht bij Charkov zijn in de Donbas al dagen zware artilleriebeschietingen gaande. Waarnemers zien vooralsnog geen grote verschuivingen aan dat front. -
met video
Zeker 60 doden door overstromingen in India en Bangladesh
De overstromingen in het noordoosten van Bangladesh en in India hebben aan zeker 60 mensen het leven gekost. Dat melden de autoriteiten zondag. In India lieten zeker 50 mensen het leven, in Bangladesh 10. -
Afghaanse presentatrices negeren bevel Taliban om gezicht te bedekken op tv
Vrouwelijke presentatrices van verschillende grote televisiekanalen in Afghanistan zijn zaterdag op televisie verschenen zonder hun gezicht te bedekken, ondanks een bevel van de Taliban om dit wel te doen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’
-
PREMIUM
‘Onafhankelijk’ Economisch Wereldforum Davos kiest kant van Oekraïeners
De zon schijnt op de openingsdag van het World Economic Forum (WEF) in Davos. En er ligt zelfs geen sneeuw in de stad. Andere bijzonderheid: er doen geen Russen mee. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Dit gebeurde er vannacht
Zelenski wil alleen praten met Poetin, Russische nationalisten voeren de druk op
Als er serieus gepraat gaat worden over het einde van de strijd, dan alleen met Vladimir Poetin. Dat heeft de Oekraïense president Zelenski gezegd. En in Rusland roepen veteranen op tot een fellere oorlog.