Brendan Dassey.
Volledig scherm
Brendan Dassey. © AP

Making a Murderer: vonnis Brendan Dassey onterecht verklaard

Het vonnis van de Amerikaan Brendan Dassey, bekend uit de documentairereeks Making a Murderer, is onterecht. Dat heeft het federale hof van Wisconsin vannacht bevestigd.

De schuldbekentenis van Dassey is namelijk niet betrouwbaar en had niet gebruikt mogen worden, zo schrijft de Amerikaanse nieuwszender ABC News vannacht.

De verstandelijk beperkte Dassey kreeg in 2007 een levenslange gevangenisstraf omdat hij zijn oom Steven Avery in 2005 zou hebben geholpen bij de verkrachting van en moord op de jonge fotografe Teresa Halbach. In de documentaireserie Making a Murderer is te zien dat de toen 16-jarige Dassey de moord opbiecht aan rechercheurs, daar was geen advocaat bij aanwezig. Eerder besloot de rechter dat het verhoor niet op de juiste wijze is gegaan, omdat agenten beloofden dat hij ,,niets had om zich zorgen over te maken''. Daarnaast zeiden ze herhaaldelijk dat alles 'oké' was. 

Er moest een nieuw proces komen en Dassey zou dat in eerste instantie in vrijheid hebben mogen afwachten. Toch werd een streep gezet door dat besluit. Een federaal beroep blokkeerde vervolgens zijn vrijlating.

Nu, een kleine zeven maanden later, heeft het federale hof van Wisconsin alsnog geconcludeerd dat het vonnis onterecht is. Dat betekent overigens niet dat Dassey meteen vrijkomt. De staat kan nog 90 dagen in beroep gaan tegen het besluit van het federale hof.

Volledig scherm
© REUTERS
 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

  Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

  In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.