Volledig scherm
Mensen leggen bloemen en branden kaarsen bij een afbeelding van de vermoorde Daphne Caruana Galizia. © REUTERS

Maltese minister stapt na vijf dagen op: haar man kent vermeende brein achter moord op journaliste

De Maltese minister Justyne Caruana stapt na vijf dagen op omdat haar man banden zou hebben met het vermeende brein achter de moordaanslag op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia. De minister benadrukte in haar ontslagbrief ‘dat zij niets te maken heeft met de moord’.

De Maltese krant The Times of Malta berichtte gisteren dat Silvio Valletta, de man van de minister, samen met zakenman Yorgen Fenech naar een voetbalwedstrijd in Engeland was geweest. Fenech is aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op Galizia, die in 2017 stierf nadat haar auto ontplofte door een autobom.

De journaliste schreef vooral over corruptie binnen de overheid en de zakenwereld. Valletta was als plaatsvervangend politiecommissaris betrokken bij de moordzaak. Caruana werd woensdag ingezworen als minister van het eiland Gozo, dat onderdeel uitmaakt van Malta.

Onderzoek gehinderd

Zij bekleedde deze functie ook in het vorige kabinet. Dat viel nadat premier Joseph Muscat opstapte, vanwege de moordzaak. Hij zou het onderzoek, waarbij politici in zijn omgeving zijn betrokken, verstoord hebben. Critici beschuldigden hem ervan het onderzoek naar de moord te hebben vertraagd of zelfs te hebben gehinderd.

Robert Abela, de nieuwe leider van de regerende Arbeiderspartij MLP, volgde hem op als premier. Abela is advocaat en zoon van oud-president George Abela. Hij is pas sinds 2017 parlementariër voor de MLP. In de race om het leiderschap werd hij aanvankelijk als buitenstaander beschouwd.