Dode vissen in de rivier Macleay.
Volledig scherm
Dode vissen in de rivier Macleay. © Arthur Bain/Reuters

Massale vissterfte in Australië nadat as van bosbranden in rivier stroomt

Naar schatting honderdduizenden vissen zijn gestorven in het door bosbranden zwaar geteisterde New South Wales nadat as en slib door de hevige regenval van de afgelopen dagen in de rivier Macleay zijn gestroomd. De impact van de massale vissensterfte is nog decennia lang merkbaar zijn, schrijft de Britse krant The Guardian.

Volgens de lokale bevolking en de vissers stinkt de rivier naar rottende vegetatie en dode vis. Larry Newberry, een recreatieve visser, volgde de rivier zo’n 100 kilometer lang. ,,Na wat ik heb gezien zou ik niet verbaasd zou zijn als over minstens 100 kilometer van de rivier elke vis is weggevaagd”, zei hij in The Guardian. ,,De stank was overweldigend - het stonk zo erg dat ik moest kokhalzen. Het zijn de dode vissen, de rottende vegetatie, de as van de branden en misschien ook de restanten van blusmiddelen.”

Een natgeregende koala.
Volledig scherm
Een natgeregende koala. © AFP

Newberry vertelt de krant dat hij al vijftig jaar in de Macleay vist, dat hij in die periode vaker vissterfte zag, maar nog nooit één zoals die nu gaande is. ,,En dit zal aan de oostkust van Australië in elke rivier in bosbrandgebied gaan gebeuren’’, verwacht de visser. 

Kenners vrezen dat de massale vissterfte grote gevolgen zal hebben voor het visbestand in Australië. Onder meer de Australische zeebaars is hard getroffen door de overstromingen. Herstel van het visbestand kan decennia duren, zegt een ecoloog. 

Nog meer regen

Er wordt de komende uren en dagen nog meer regen voorspeld in verschillende delen van Australië. Het meteorologisch instituut waarschuwt voor hevige overstromingen en wegversperringen. 

‘Wees voorzichtig op de weg: als het onder water staat, vergeet het’, twittert het Bureau voor Meteorologie van Queensland.

Volledig scherm
© AP
  1. Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Na drie dagen intensief zoeken heeft de politie in een afgelegen bosgebied bij de plaats Ketchikan in Alaska het stoffelijk overschot aangetroffen van de 5-jarige Jaxson Brown. Het jongetje was door zijn moeder Jennifer Treat (36) achtergelaten, omdat ze in blinde paniek hulp ging zoeken nadat de twee tijdens een 13 kilometer lange wandeling verdwaald waren geraakt. Op weg naar de bewoonde wereld raakte Jaxson’s moeder gewond. Ze verdwaalde opnieuw en bleef langere tijd onvindbaar voor hulpdiensten.