Volledig scherm
Duizenden mensen trokken gisteren door de straten van West-Papoea. © EPA

Meer dan 250 gevangenen ontsnapt tijdens protestactie in West-Papoea

In de Indonesische provincie West-Papoea hebben minstens 258 gedetineerden van een protestactie tegen de onheuse behandeling van Papoease studenten in Java gebruikgemaakt om uit de gevangenis te ontsnappen. Dat melden de autoriteiten.

Duizenden mensen kwamen gisteren in West-Papoea samen op straat in een reactie op het hardhandige optreden tegen de Papoease studenten die vrijdag in Oost-Java hadden gemanifesteerd voor zelfbestuur van Papoea. De demonstranten staken onder meer verschillende overheidsgebouwen in brand. 

Nadat ze door de manifestanten werden geprovoceerd, kwamen de gedetineerden van een gevangenis in Sorong in opstand. Ze stichtten op enkele plaatsen in de gevangenis brand en sloopten een buitenmuur, waarna ze de benen namen, aldus de autoriteiten. Een gevangenisbewaker raakte bij de opstand in de instelling, waar 547 personen opgesloten zitten, gewond. De Indonesische president Joko Widodo riep al op tot kalmte.

Tijdens de betoging op Oost-Java werden tientallen manifestanten door de politie opgepakt, maar nadien weer vrijgelaten. Volgens de activisten werden ze het slachtoffer van een ruwe behandeling en racisme. 

  1. LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavirus, zevende dode Italië
    Coronavirus

    LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavi­rus, zevende dode Italië

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Een team van experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels gearriveerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.