Volledig scherm
Kevin De Cooman is een van de meestgezochte veroordeelden in België. © Politiefoto

Meest gezochte crimineel van België reed twee maanden rond met lijk van vriend

OPSPORINGEen man uit het Vlaamse Merchtem staat sinds vandaag op de lijst met meest gezochte misdadigers van België. De 37-jarige Kevin De Cooman moet 15 jaar cel uitzitten voor het doodschieten van zijn vriend Frederik Heyvaert (34) uit Malderen, maar is na zijn veroordeling spoorloos verdwenen.

,,Toen ik hem voor het laatst zag, was Kevin uit het veld geslagen. Die veroordeling viel hem zwaar, want hij heeft altijd volgehouden dat hij het niet expres heeft gedaan. Toch leek hij bereid om zijn straf uit te zitten’’, zegt Sven Mary, de advocaat die De Cooman verdedigde. De 37-jarige man uit Merchtem, geboren in Brussel, was op elke zitting van zijn proces aanwezig. Ook toen de rechter hem vijftien jaar cel opgelegde voor doodslag op zijn kameraad Frederik Heyvaert.

De mannen kenden elkaar uit het uitgaansleven. Na een avond vol alcohol, een paar lijntjes cocaïne en MDMA belandden ze in 2015 in het appartement van De Cooman. Heyvaert zou daar logeren, maar kreeg om 6.30 uur een schot in het achterhoofd. De Cooman verborg zijn lichaam eerst in een schuur in de tuin. Daarna verstopte hij de doodgeschoten man in zijn bestelwagen. Intussen verspreidde De Cooman het gerucht dat Heyvaert drugsschulden had.

Lijk in bestelwagen

Volledig scherm
Slachtoffer Frederik Heyvaert kwam om na een schot in het hoofd. © Privéfoto

De Cooman liep na de dood van zijn kameraad nog bijna twee maanden vrij rond. Tot speurders op een parkeerterrein in Merchtem het lijk in zijn bestelwagen ontdekten. Na zijn arrestatie zei hij dat hij niet meer precies wist wat er gebeurd was en legde hij een hele reeks verklaringen af. Eerst beweerde hij dat Heyvaert zelfmoord had gepleegd. Daarna had hij per ongeluk met het half-automatische vuurwapen geschoten toen hij het wilde laten zien. Of nee, het wapen ging spontaan af toen hij ging zitten.

Tot slot vertelde hij dat hij al spelend de trekker had overgehaald. Dat deed hij volgens zijn advocaat vaker als hij gedronken had. De patroonhouder zat niet in het pistool, maar De Cooman zou zich niet hebben gerealiseerd dat er nog wel een patroon in het wapen zat. Het openbaar ministerie was daarvan niet overtuigd en eiste tien jaar cel voor doodslag. Een duidelijk motief was er niet. Niemand die op die fatale avond mee uit was geweest, had gezien dat Heyvaert en De Cooman ruzie hadden.

Thuis straf afwachten

Om De Cooman tot tien jaar cel te veroordelen voor doodslag had de rechtbank echter geen motief nodig. In hoger beroep kreeg hij afgelopen zomer zelfs een zwaardere straf: vijftien jaar cel. De Cooman zat niet in de gevangenis toen hij werd veroordeeld. Hij zat na zijn arrestatie vier maanden in voorarrest. Daarna kwam hij vrij en kon hij zijn proces als vrij man volgen. Hij kwam naar elke zitting tot aan de veroordeling in het hof van beroep in juni.

Omdat hij telkens trouw naar het proces kwam, sprak de rechtbank geen onmiddellijke aanhouding uit. Hij mocht thuis wachten op de oproep om naar de gevangenis te gaan. In een laatste poging om een lagere straf te krijgen, tekende zijn advocaat nog beroep aan. Ook al wilde De Cooman dat zelf eigenlijk niet meer. Toen dat vorige maand werd verworpen, was het einde oefening. Sindsdien is hij voor Justitie spoorloos. Hij had zich moeten aanmelden in de gevangenis, maar is nooit komen opdagen.

‘Zal niet ver zitten’

De Cooman heeft ook geen vast adres meer. Sven Mary, zijn advocaat, denkt niet dat hij ver gevlucht kan zijn. ,,Ik denk niet dat Kevin ver weg zal zitten. Hij is geen beroepscrimineel met een netwerk in het buitenland dat helpt om hem te verstoppen. Eigenlijk maak ik me vooral zorgen. Misschien is hem iets overkomen? Zijn familie is ook ongerust. Iedereen hoopt dat hij snel gevonden wordt.”

Het Fugitive Active Search Team (FAST), dat voortvluchtigen opspoort, voegt Kevin De Cooman vandaag toe aan de Most-Wanted-lijst. Daarmee is hij officieel een van de twintig meest gezochte criminelen van het land. De politie vraagt iedereen die meer weet over de verblijfplaats van De Cooman om contact op te nemen. Buiten België kan dat via het nummer 0032 2 554 44 88 of via e-mail naar djo.perm@police.belgium.eu. Discretie wordt gegarandeerd.

  1. Oud-koning Albert II verplicht tot vaderschapstest in zaak ‘dochter’ Delphine

    Oud-ko­ning Albert II verplicht tot vader­schaps­test in zaak ‘dochter’ Delphine

    Het hoogste rechtscollege in België, het Hof van Cassatie, heeft vandaag bepaald dat het dna van de voormalige Belgische koning Albert II (85) moet worden vergeleken met dat van zijn vermeende dochter: de 51-jarige kunstenares Delphine Boël. De vrouw stelt dat zij het resultaat is van een geheime affaire die de vorst in de jaren zestig had met haar moeder. Ze wil worden erkend als Alberts biologische dochter.