Volledig scherm
© EPA

Met uitsterven bedreigde giraffe krijgt beschermde status

Volgens diverse internationale natuurorganisaties is de giraffe ‘stilletjes aan het uitsterven’. Daarom is vandaag in Genève besloten dat het dier een beschermde status krijgt. Daar zijn deze week de 183 lidstaten bijeen die het Cites-verdrag tegen handel in bedreigde dieren en planten hebben getekend. 

Natuurbeschermers stellen dat het geliefde dier met de lange nek vooral in West-, Centraal- en Oost-Afrika met uitsterven wordt bedreigd. Van de in totaal 183 aanwezige lidstaten, stemden er 106 voor extra beschermende maatregelen. Dat betekent onder meer dat de handel in bijvoorbeeld de botten, het vlees en de huid van giraffen alleen nog onder strikte voorwaarden is toegestaan. 

Volgens de African Wildlife Foundation is de populatie van giraffen in de afgelopen 30 jaar met 40 procent teruggelopen. Als er niet wordt ingegrepen, sterft het dier uit, aldus de natuurbeschermingsorganisatie.

Oorzaken zijn onder meer verlies aan leefomgeving, maar ook stroperij en de internationale handel in lichaamsdelen van de giraffe. In verschillende Aziatische landen gelooft men in een geneeskrachtige werking van de botten en staart. De vraag ernaar groeit omdat andere ‘leveranciers’, waaronder de tijger, steeds zeldzamer worden. 

  1. ‘Extreemste vrouwelijke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    ‘Extreemste vrouwelij­ke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    In Groot-Brittannië is de 49-jarige Vanessa Marks, die in 2009 werd veroordeeld voor seksueel misbruik van baby’s en peuters in het kinderdagverblijf waar ze werkte, vrijgelaten. De vrouw zat tien jaar in de cel. Volgens de Britse staatssecretaris voor gevangeniszaken en reclassering Lucy Frazer vormt Marks geen gevaar meer voor de samenleving. Familieleden van slachtoffertjes zijn echter woest. ,,Als ik haar op straat zie, vermoord ik haar.”