Volledig scherm
Migranten lopen over de weg in Mexico nadat ze de grens van Guatemala zijn overgestoken © EPA

Mexico versterkt zuidelijke grens na ‘inval’ van migranten

Mexico gaat zijn zuidelijke grens met Guatemala versterken met 6000 leden van de nationale garde. Dat kondigde de regering vandaag aan. Aanleiding was een ‘inval’ gisteren van honderden migranten uit Centraal-Amerikaanse landen. President Trump dreigt met hogere importtarieven als Mexico niets doet aan de migrantenstroom. 

Volgens minister Olga Sanchez van Binnenlandse Zaken wil Mexico een migratie die ‘ordelijk, veilig en regelmatig’ verloopt. Daar moet de versterking van de zuidelijke grens aan bijdragen. 

Mexico is op dit moment in moeizame onderhandelingen verwikkeld met de VS over het migratiebeleid. Washington eist dat Mexico iets doet aan de stroom vluchtelingen die via de Mexicaanse grens de VS binnenkomen of dat proberen. De VS dreigen met verhoging van importtarieven als Mexico de stroom niet stopt. Het lijkt erop dat Mexico met de grensversterking goede wil toont aan de Amerikaanse president Donald Trump.

Vice-president Mike Pence van de VS zei dat Mexico donderdag meer had aangeboden dan op woensdag, maar dat het aan Trump zou zijn - die vrijdag terugkeert van een Europese reis op - om te beslissen of het genoeg is. ,,Er is enige beweging van hun kant geweest, het was bemoedigend’’, zei Pence. ,,De besprekingen gaan de komende dagen verder.’’

Volgens Mexicaanse bronnen hebben de VS voorgesteld dat zij migranten uit Guatemala die zonder papieren de grens overkomen, terugsturen naar Mexico. Maar daar is geen overeenstemming over, aldus de bron.

De heffingen van 5 procent op alle goederen uit Mexico gaan in principe maandag in. Die worden iedere maand met 5 procent verhoogd totdat ze op 25 procent uitkomen. President Trump heeft steeds volgehouden dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren, maar persbureau Bloomberg schrijft op basis van ingewijden dat er mogelijk na aandringen van Mexico toch uitstel komt van de heffingen. 

Volledig scherm
Migranten lopen over de weg in Mexico nadat ze de grens van Guatemala zijn overgestoken © EPA
  1. Britse ‘serietrouwer’ blaast negende huwelijk op laatste moment af: ‘Ik voelde geen liefde’

    Britse ‘serietrou­wer’ blaast negende huwelijk op laatste moment af: ‘Ik voelde geen liefde’

    Een 71-jarige Brit die in zijn vaderland bekendstaat als de man die het vaakst trouwde, heeft op het allerlaatste moment zijn aanstaande huwelijk afgeblazen met de Amerikaanse verpleegkundige in opleiding Rose Hans (30). Volgens ‘serietrouwer’ annex Lord of the wedding rings Ron Sheppard zat de liefde voor de vrouw, die hij een jaar kende maar nog niet had ontmoet, toch niet diep genoeg.