Volledig scherm
Een partij goudstaven. NB: dit goud is niet hetzelfde als waar in het artikel over wordt gesproken. © REUTERS

Miljoenen aan drugsgoud onderschept op vliegveld Heathrow

De politie heeft naar nu blijkt vorige maand op Londense luchthaven Heathrow 104 kilogram goud in beslag genomen, met een waarde van bijna 4,5 miljoen euro. Dat meldden Britse media zaterdag. Vermoedelijk heeft de zending goud te maken met een Zuid-Amerikaans drugskartel.

Het goud was met een privévliegtuig van Venezuela naar de Kaaiman-eilanden gebracht en zou via Londen verder vervoerd worden naar Zwitserland. Op luchthaven Heathrow werd de partij goud echter onderschept door autoriteiten. 

Dat gebeurde op 1 juni. Pas deze week oordeelde de Britse rechter dat de politie het goud rechtmatig in beslag is genomen en permanent in bewaring mag houden op basis van de Crime Act. De waarde van de 104 kilogram zware partij wordt geschat op vier miljoen pond (4,5 miljoen euro). 

Illegale geldstromen

Het goud maakt nu deel uit van een onderzoek van de Kaaiman-eilanden naar een witwasoperatie. De autoriteiten proberen erachter te komen waar de goudschat oorspronkelijk vandaan kwam. De Britse National Crime Agency (NCA) is verguld met de vangst. ,,Dit is verdere vooruitgang in het voorkomen dat Groot-Brittannië wordt gebruikt als route voor illegale geldstromen”, zegt NCA-baas Lynne Owens. ,,Excellent werk door ons internationale netwerk.”