Ook blusvliegtuigen werden ingezet.
Volledig scherm
Ook blusvliegtuigen werden ingezet. © REUTERS

Miljoenenvilla’s Los Angeles bedreigd door uitslaande bosbrand

In Los Angeles is de brandweer met man en macht uitgerukt om enkele miljoenenvilla’s te redden van een uitslaande bosbrand. De inwoners van zo’n 200 huizen in de welvarende wijk Pacific Palisades werden bovendien opgeroepen om te evacueren.

De bosbrand brak ‘s ochtends rond 10.30 uur uit en binnen een mum van tijd schoten de vlammen bergopwaarts richting de klif waar de villa’s van veel Hollywoodsterren met uitzicht op zee staan. Zo zouden onder anderen Hilary Swank, Dan Aykroyd en Ryan Kavanaugh een huis in de wijk bezitten, zo meldt Variety. Door het droge weer van de afgelopen maanden wist de brand zich razendsnel te verspreiden. 

Blushelikopters en -vliegtuigen werden ingezet om het snel oprukkende vuur tegen te houden, terwijl schuttingen en tuinmeubels al in brand stonden. Sommige bewoners gaven gehoor aan het verzoek om te evacueren terwijl anderen met tuinslangen probeerden hun huizen tegen het vuur te beschermen.

Geen gewonden

Volgens woordvoerder Brian Humphrey van de brandweer konden zeker zes huizen worden gered. ,,Gelukkig hebben de huizen geen ernstige schade opgelopen’', aldus Humphrey. Ook zijn er geen gewonden gemeld. Wel moest een brandweerman wegens oververhitting naar het ziekenhuis worden gebracht.

De schade bleef beperkt omdat de wind in tegenstelling tot de voorspellingen was gaan liggen. Wel was een enorme rookpluim zichtbaar in de stad. Vanaf dinsdag zal de wind vermoedelijk weer aantrekken.

,,Dit kan een van de meest kritieke weken van de herfst worden voor de brandweer vanwege de zeer warme temperaturen en de aanwakkerende Santa Ana-wind’', aldus de National Weather Service in een verklaring.

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP