Missie komt op gang: honderden evacués naar Nederland, Afghaans ambassadepersoneel veilig
Defensie stuurt extra militairen naar Kaboel voor de evacuatiemissie. Inmiddels zijn honderden Nederlanders en Afghaanse helpers in veiligheid gebracht, maar de situatie blijft chaotisch. ,,Veel mensen horen nog altijd niks.”
Vrijwel al het lokale Afghaanse ambassadepersoneel is nu in Nederland. Vandaag arriveerden ruim tweehonderd Afghanen, ambassademedewerkers en hun gezinnen, op Schiphol.
Dat is een opsteker voor de reddingsmissie. Er was afgelopen week felle kritiek op het Nederlandse ambassadepersoneel in Kaboel. Dat kon vorig weekeinde in veiligheid worden gebracht, maar de Afghaanse medewerkers werden niet opgehaald. Volgens berichten waren Nederlandse diplomaten ‘als een dief in de nacht’ vertrokken en lieten ze het lokale personeel in de steek. Nu zijn die alsnog veilig.
Sinds woensdag zijn nu zeker 340 mensen - en vermoedelijk tientallen meer - uit Kaboel geholpen van ‘de Nederlandse lijst’. Dan gaat het om Nederlanders die in Afghanistan op bezoek waren, maar ook om ambassadepersoneel, tolken en andere helpers (plus families). Pas maandagochtend kan het ministerie van Buitenlandse Zaken actuele cijfers verstrekken.
Meer militairen
Maar de missie is nog lang niet klaar. In totaal waren er zevenhonderd mensen met Nederlands paspoort in Afghanistan, daarbovenop wil Nederland nog honderden Afghaanse helpers en hun gezinnen hierheen halen.
Om dat mogelijk te maken, stuurde Defensie dit weekend extra militairen. Hoeveel wil het ministerie niet melden, maar het gaat om versterking voor de 62 militairen van de Nederlandse speciale eenheden die al sinds vorige week in Kaboel zijn.
Tekst gaat verder na de foto.
Zij beveiligen vliegtuigen, evacués en het consulair noodteam. Ook staan in Nederland nog militairen paraat van het Korps Mariniers en de Luchtmobiele Brigade. Deze naar schatting twee- tot driehonderd militairen kunnen snel ingevlogen worden als het nodig is.
De situatie op en rond het vliegveld van Kaboel is nog altijd chaotisch en gevaarlijk. Mensen slagen er maar mondjesmaat in om de luchthaven te bereiken, de taliban beheren routes, toegangspoorten naar het vliegveld gaan vanwege de massale toestroom soms dicht.
CDA-Kamerlid Derk Boswijk heeft contact met een gezin dat naar Nederland wil. ,,Ze staan bij het hek, maar een Amerikaanse militair helpt hen niet", zei hij zaterdag. ,,Die militair verwijst weer door. En veel mensen horen ook nog niks van het ministerie.”
Tekst gaat verder onder tweet.
Andere landen zijn ook actief buiten het vliegveld van Kaboel, bijvoorbeeld door evacués onder zware militaire beveiliging op te halen uit nabijgelegen hotels.
Een woordvoerder van Defensie zegt dat het ‘tot de mogelijkheden behoort’ om mensen naar het vliegveld te helpen, maar meer wil hij niet zeggen over de werkwijze en operaties ter plekke. ,,Het lukt wel om mensen op het vliegveld te krijgen, maar het ligt er dan ook net aan of er een vlucht is”, zegt de woordvoerder. ,,Anders moet je wachten op de volgende vlucht. We kunnen echt maar kort wachten op Kaboel-airport, dan moet iedereen die er is erin, en moet je weer weg.”
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Kijk onze video’s over de situatie in Afghanistan in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom de wereldmedia wachten op een bijzondere ‘daderwandeling’ (van Donald Trump)
Camerateams vanuit heel de wereld staan opgesteld op de stoep van de New Yorkse strafrechter in Lower Manhattan. Allemaal hopen ze op dramatische beelden van oud-president Donald Trump die zich waarschijnlijk binnenkort moet melden voor mogelijk geknoei met verkiezingsfondsen. -
1
Eerste staat VS verbiedt kinderen gebruik TikTok en Insta zonder toestemming ouders
Utah gaat als eerste Amerikaanse staat het gebruik van TikTok en Instagram door kinderen en jongeren drastisch inperken. Het wordt minderjarigen verboden op deze apps te zitten zonder expliciete toestemming van hun ouders of voogden. Gouverneur Spence J. Cox heeft daarvoor donderdag een wet ondertekend. -
PREMIUM
Volgens Russen ontvoert Maria Lvova-Belova geen Oekraïense kinderen, ze wil ze juist ‘redden’
In Moskou noemen ze haar Moeder Rusland, omdat ze zo veel ‘goeds doet’ voor kinderen uit Oekraïne. Het Internationaal Strafhof is veel minder enthousiast en beschuldigt haar van deportaties. Wie is Maria Alekseyevna Lvova-Belova? -
Nederland steekt 10 miljoen euro extra in wederopbouw Turkije
Het kabinet geeft 10 miljoen euro extra uit aan de wederopbouw van Turkije, dat zwaar is getroffen door aardbevingen. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maakt dit bekend tijdens een donorconferentie voor Turkije en Syrië in Brussel. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Fransen over omstreden verhoging van de pensioenleeftijd: ‘Al weken chaos’
Na maanden van protesten op straat en schreeuwerige debatten in het parlement, gaat in Frankrijk de pensioenleeftijd omhoog van 62 naar 64 jaar. Hoe kijken Fransen erop terug? Correspondent Frank Renout reisde naar Houdan, een ‘heel gewoon’ Frans stadje met ‘heel gewone’ Fransen, zo’n 70 kilometer ten westen van Parijs.