Moord op Khashoggi zet de relatie tussen VS en de Saoedi's op scherp: Hoe nu verder?
Vernietigend rapportDe Amerikaanse conclusie dat Mohammed bin Salman de moord op Jamal Khashoggi goedkeurde, komt hard aan in Saoedi-Arabië. Wat betekent dat voor de onderlinge relatie? Vijf vragen.
Delen per e-mail
De breuk is enorm. Onder president Donald Trump konden Saoedi-Arabië en zijn feitelijke machthebber kroonprins Mohammed bin Salman geen fout doen. Na het aantreden van Joe Biden staat het koninkrijk in de hoek waar de klappen vallen. Een ommezwaai, uitgelegd in vier vragen.
Wat veroorzaakt de breuk?
De vrijgave van een vernietigend rapport voor Mohammed bin Salman. Daarin trekken Amerikaanse inlichtingendiensten de conclusie dat de kroonprins in 2018 persoonlijke goedkeuring heeft gegeven aan de moord op de dissidente Amerikaans-Saudische journalist Jamal Khashoggi. Een moordeskader bracht hem in het Saoedische consulaat in Istanboel om het leven en sneed hem in stukken. De resten zijn van de aardbodem verdwenen. Khashoggi bezocht het consulaat voor het verkrijgen van officiële echtscheidingsdocumenten. Hij wilde later dat jaar trouwen met zijn Turkse verloofde, Hadice Cengiz.
Hoe reageert Saudi-Arabië?
Saudi-Arabië, voorop de autoritaire Mohammed bin Salman, is woedend. De Amerikaanse conclusie ondermijnt zijn status. Hij presenteert zich graag als gematigd hervormer en dat imago bladdert opnieuw af. Nu staat hij te boek als een gewetenloze leider die verantwoordelijk is voor een afschuwelijk bloedbad in een officiële Saoedische vertegenwoordiging. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeddah wijst de inhoud van het aan het Congres overgelegde en vrijgegeven rapport ‘categorisch’ af. ,,Het gaat hier om onacceptabele aantijgingen aan het adres van het leiderschap van het koninkrijk’’, aldus het departement.
Welke sancties vaardigt Joe Biden uit?
De nieuwe president presenteert nieuw ‘Khashoggi-beleid’. Dat legt visum-sancties op aan personen die in naam van een buitenlandse regering zich bezighouden met ‘contra-dissidente’ activiteiten, waaronder intimidatie, surveillance en bedreiging van journalisten, activisten en dissidenten. Tegen de leden van het doodseskader zijn al strafmaatregelen uitgevaardigd. Onder hen Ahmad Hassan Mohammed al-Asiri, voormalig onderdirecteur van de Saudische inlichtingendienst. Hij leidde de operatie tegen Khashoggi.
Joe Biden voert vanaf zijn eerste werkdag een ander Saudi-Arabië beleid dan Trump. Wat zijn de verschillen?
Onder Donald Trump kon Saudi-Arabië geen fout doen. Hij zocht snel persoonlijk contact met Mohammed bin Salman. Trump prees hem tijdens hun ontmoetingen voor zijn staatsmanschap. Hij verdedigde de kroonprins tegen aanvallen van zijn eigen inlichtingendiensten. Tegenover Bob Woodward, verslaggever van de Washington Post, schepte Trump erover op dat hij Bin Salmans ‘ass’ had gered.
Joe Biden breekt met Trumps beleid. Bij hem stond Saudi-Arabië niet bovenaan de lijst met landen waarvan hij de leiders na zijn beëdiging allereerst moest spreken. Biden heeft pas onlangs het eerste telefonische contact gevoerd met het Saoedische leiderschap. Let wel, met koning Salman, niet met de kroonprins die in naam van de koning regeert. Er staat ook geen gesprek of ontmoeting van Biden met Mohammed bin Salman op het programma.
Hoe zal de relatie zich het komend jaar ontwikkelen?
Als een egeltjesdans op afstand. De verhoudingen zijn er niet beter op geworden, maar beide landen kunnen niet zonder elkaar. Zij zullen elkaar de maat nemen, maar zij delen te veel belangen, waaronder wapenverkopen en het indammen van de Iraanse invloed in het Midden-Oosten. Joe Biden zal in het mensenrechtenbeleid, dat hij na Trump ‘weer inhoud’ wil geven niet tot het uiterste gaan. Zo blijft Mohammed bin Salman in de affaire-Khashoggi buiten schot. Tegen hem worden geen sancties uitgevaardigd, ondanks de conclusie dat hij bemoeienis heeft gehad met de moord. Dat zorgde volgens diplomaten in Ryaad ook voor opluchting in het vorstenhuis. Saoedi-Arabië is ervan doordrongen dat Joe Biden zich in de relatie harder zal opstellen dan Trump, maar ook het koninkrijk weet dat het niet zonder de Verenigde Staten kan.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vijf vragen over het oplopende conflict rond het Iraanse kernprogramma
Het Iraanse nucleaire programma staat volop in de schijnwerpers. Terwijl in Wenen wordt onderhandeld om het kernakkoord van 2015 nieuw leven in te blazen, schendt Teheran afspraken als gevolg van een ‘schaduwoorlog’ met Israël. Vijf vragen over de snel oplopende spanningen. -
VIDEO
Agente die zwarte man doodde zag pistool aan voor taser, blijkt uit dashcambeelden
Opnieuw woede over politiegeweld in de omgeving van het Amerikaanse Minneapolis: een jonge zwarte vader overleefde een verkeerscontrole niet. Boze inwoners keerden zich tegen de politie. -
Megafraudeur Bernard Madoff overleden in gevangenis
De veroordeelde megafraudeur Bernard Madoff (82) is vandaag overleden in de gevangenis. Dat meldt de Amerikaanse federale dienst van bewaring, de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de gevangenissen. Madoff kreeg in 2009 een gevangenisstraf opgelegd van 150 jaar. De zakenman had beleggers opgelicht voor miljarden dollars. -
PREMIUM
Vertrek Raúl Castro is einde tijdperk, maar de geest van de Cubaanse Revolutie blijft
Met het vertrek van Raúl Castro als leider van de Communistische Partij komt er op Cuba na ruim zestig jaar officieel een einde aan het tijdperk-Castro. Wie neemt het vaandel over en wat betekent dit voor de relatie met de Verenigde Staten? Vijf vragen over Cuba na de Castro’s. -
Frans meisje Mia (8) spoorloos: moeder gaf ‘complotdenkers’ opdracht voor ontvoering
Frankrijk is in de ban van de ontvoering van het meisje Mia (8). Zij werd dinsdag ontvoerd toen ze bij haar oma was. De politie vermoedt dat haar moeder met Mia naar het buitenland is gevlucht. Drie mannen zijn aangehouden op verdenking van het uitvoeren van de ontvoering. Volgens Franse media behoren zij tot een groepering die in de ban is van complotdenken.
-
VS en China willen samen klimaatverandering aanpakken
De Verenigde Staten en China willen samen de klimaatverandering te lijf gaan, hebben beide landen in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt. Het statement komt na een bezoek van de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry aan Shanghai. -
update
Opnieuw onrust in de Verenigde Staten na politiegeweld tegen zwarte mensen
In Amerika is onrust ontstaan over het gedrag van politieagenten bij twee incidenten met zwarte mensen. Een agent in de Amerikaanse staat Virginia is ontslagen nadat beelden waren opgedoken waarop hij samen met een collega een zwarte militair onder schot houdt en met pepperspray in zijn gezicht spuit. In Minnesota is ondertussen ophef ontstaan nadat de politie een zwarte man in zijn auto doodschoot. Dit gebeurde enkele kilometers van de plaats waar vorig jaar George Floyd stierf aan politiegeweld. -
Rusland woest over nieuwe Amerikaanse sancties
Rusland heeft de Amerikaanse ambassadeur ontboden, nadat Washington vandaag nieuwe en ongekend harde sancties had afgekondigd. Moskou stelt tegensancties in het vooruitzicht. ,,Het zal voor de Amerikaanse kant (de ambassadeur, red.) een zwaar gesprek worden’’, stelde woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dreigend.