Mossad runt jarenlang nep-duikschool voor smokkelen Ethiopische Joden
De Israëlische spionagedienst Mossad runde jarenlang een nep-duikresort in Soedan. Zo werden bedreigde Ethiopische Joden naar Israël gesmokkeld. Gasten en werknemers wisten van niets. De spectaculaire operatie wordt nu verfilmd.
'Arous' was een vakantiedorp aan de Rode Zee in Soedan, een idyllische plek waar je geweldig kon duiken. In de jaren '80 werden duizenden reclamefolders over Arous verspreid onder Europese reisbureaus. Honderden vakantiegangers maakten de avontuurlijke tocht door de woestijn naar het afgelegen dorpje en laafden zich aan zon, zee, strand en goede wijn. Het gastenboek stond vol lovende recensies. Maar niemand wist dat Arous werd gesticht en bestuurd door spionnen van de Israëlische inlichtingendienst Mossad.
Het doel van de operatie was de evacuatie naar Israël van duizenden Ethiopische Joden uit vluchtelingenkampen in Soedan. Zij waren op de vlucht voor oorlog en hongersnood. De toenmalige Israëlische premier Menachem Begin, die zelf tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazi's uit Europa was gevlucht, gaf de Mossad opdracht een reddingsoperatie op touw te zetten.
,,De evacuaties moesten over zee, dus een paar van ons gingen stranden in Soedan bekijken," vertelde een van de betrokken Mossad-agenten tegen de BBC. ,,Toen we in Arous kwamen voelde het als een geschenk uit de hemel. We dachten: als we hier een duikresort beginnen hebben we een reden om in Soedan te blijven en de kust te verkennen." De agenten gebruikten valse paspoorten en deden zich voor als werknemers van een Zwitserse reisorganisatie. Op dat moment was Arous niet meer dan een paar vakantiebungalows, zonder water, elektriciteit of toegang tot een weg. De spionnen betaalden omgerekend 276.000 euro aan de Soedanese autoriteiten om het dorpje drie jaar te mogen exploiteren.
Vakantieparadijs
Met uit Israël gesmokkelde apparatuur werd Arous binnen een jaar omgetoverd tot een vakantieparadijs. De Israëliërs boden cursussen windsurfen aan, een tot dan onbekende sport in Soedan. Andere spionnen deden zich voor als duikinstructeur. Voor de dagelijkse werkzaamheden werd lokaal personeel ingehuurd. De Soedanese koks, schoonmakers en chauffeurs hadden geen flauw idee dat hun bazen Israëlische spionnen waren. Alleen de kamer met duikapparatuur bleef altijd gesloten. Daar stonden de radio's waarmee de spionnen contact hielden met de Mossad in Tel Aviv.
De operatie was een staatsgeheim. Zelfs mijn familie wist van niets.
Terwijl de spionnen overdag hun gasten vermaakten, trokken ze er 's avonds regelmatig op uit, naar eigen zeggen voor afspraakjes met Zweedse verpleegsters van een lokaal ziekenhuis. Soms bleven ze dagen weg. In werkelijkheid pikten ze dan tientallen Ethiopische Joden op uit de Soedanese vluchtelingenkampen en reden met hen 800 kilometer door de woestijn, een tocht vol gevaren. Op een strand niet ver van Arous werden de vluchtelingen in het holst van de nacht door Israëlische commando's opgepikt en naar een voor de kust gelegen marineschip geëvacueerd. Vervolgens gingen ze over de Rode Zee verder naar Israël.
De operatie was uiterst riskant. Israël en Soedan, een overwegend islamitisch land, onderhouden geen diplomatieke relaties. Ontdekking zou vrijwel zeker leiden tot openbare executies van de spionnen op een plein in de hoofdstad Khartoum. ,,De operatie was een staatsgeheim. Zelfs mijn familie wist van niets," zegt Gad Shimron, een van de Mossad-agenten die in Arous werkte en zijn ervaringen in een boek beschreef. In 1982 - twee jaar na de start van de operatie - ging het bijna mis. Soedanese soldaten ontdekten een evacuatie en schoten op de bootjes. De vluchtelingen wisten te ontkomen. Vanaf dat moment werden de evacuaties met vliegtuigen uitgevoerd.
Ondertussen was Arous een doorslaand succes geworden. Egyptische en Britse soldaten, maar ook buitenlandse diplomaten en zelfs Soedanese hoogwaardigheidsbekleders vierden er vakantie. Van de winst werden nieuwe boten en trucks voor de evacuaties gekocht. ,,Vergeleken met de rest van Soedan boden wij een Hilton-achtige luxe," zegt Shimron. ,,Het zag er uit als een plek uit de Verhalen van Duizend-en-een-nacht. Het was ongelooflijk."
Vergeleken met de rest van Soedan boden wij een Hilton-achtige luxe.
In 1984 verslechterde de situatie in Soedan en Ethiopië en werden de evacuaties naar Israël opgevoerd. Het volgende jaar pleegde het Soedanese leger een staatsgreep en opende de jacht op 'buitenlandse agenten'. De Mossad gaf haar agenten opdracht Arous direct te verlaten. De toeristen die er op dat moment vakantie vierden waren plots alleen in de woestijn. Alle duik-en windsurfinstructeurs waren vertrokken. In totaal werden bijna 18.000 Ethiopische Joden in verschillende clandestine operaties naar Israël geëvacueerd. De operatie in Arous wordt nu in Hollywood verfilmd. 'Red Sea Diving Resort', met in de hoofdrollen Chris Evans en Ben Kingsley verschijnt later dit jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boeings ruimtevaartuig Starliner gekoppeld met ISS
Het onbemande ruimtevaartuig Starliner van Boeing heeft succesvol aangelegd bij het internationale ruimtestation ISS. De Starliner vertrok donderdag vanaf de lanceerbasis in Cape Canaveral en koppelde bijna 26 uur later, om 02.28 uur Nederlandse tijd, aan bij het ruimtestation. -
PREMIUM
Meeliften naar Kiev: ‘Als we onderweg in handen van de Russen vallen, gaan we eraan’
Zou het deze keer dan toch lukken? Ik vraag het me serieus af, wanneer ik woensdag Konstantin – zeg maar Kosta - aan de lijn krijg, een in Lviv gestrande makelaar uit Kiev. Een week geleden verdiende hij nog grof geld met met het bouwen en verkopen van flats, maar de oorlog maakte daar abrupt een einde aan. Nu staat hij op het punt om met zijn Renault Master – bouwjaar 2016 - vanuit het westelijke Lviv met hulpgoederen naar het belegerde Kiev te vertrekken. En ik mag meerijden. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Twee doden en ruim veertig gewonden na tornado in VS
In het noorden van de Amerikaanse staat Michigan zijn bij het passeren van een tornado minstens twee mensen omgekomen en 44 anderen gewond geraakt. Dat melden diverse media in de Verenigde Staten. -
Met video
Oud-president Bush noemt invasie Irak ongerechtvaardigd: ‘Ik bedoel Oekraïne’
Voormalig Amerikaans president George W. Bush heeft zich woensdag versproken toen hij de invasie van Irak beschreef als ‘wreed’ en ‘ongerechtvaardigd’. Hij bedoelde natuurlijk de Russische invasie van Oekraïne, maar verwarde die met de invasie van Irak, die plaatsvond toen hij nog aan de macht was.
-
Protestantse kerk VS stopte seksueel misbruik 20 jaar lang in de doofpot
De leiders van de Southern Baptist Convention hebben zondag een onafhankelijk onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat de kerk bijna twintig jaar lang seksueel misbruik door predikanten en kerkvrijwilligers in de doofpot heeft gestopt. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.