Motorboot ontploft, vijf Belgische toeristen zwaargewond: ‘70 procent verbrand’

Vijf Belgische toeristen zijn zwaar verbrand toen hun pas gekochte motorboot ontplofte in de jachthaven van het Spaanse Benicarló. De twee zwaarst getroffen slachtoffers, een echtpaar uit het Belgische Tubeke, werden gisteren overgevlogen naar het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek (Brussel). De man is voor meer dan 70 procent verbrand, zijn vrouw voor 60 procent.

‘Te mooi’, schreef Simona Lupascu (40) vorige week donderdag nog onder een foto die ze deelde van het uitzicht op hun vakantieverblijf nabij het strand van Peñiscola. Het balkon keek uit op waaiende palmen en een grillig gevormd zwembad. In de verte lagen de zee en de bergen.

Twaalf uur later ontplofte een plezierboot in de haven van Benicarló, nabij Valencia. Getuigen zeggen dat ze een explosie hoorden en meteen veel rook zagen opstijgen op een motorboot van een meter of vijf lang. ,,In enkele seconden stond de hele boot in lichterlaaie”, aldus een getuige.

Ze zagen door de vlammen heen vier mensen in zee springen. Twee andere opvarenden waren door de explosie al overboord geslagen. Alle zes konden levend uit het water worden gehaald. Het gaat om een Fransman en vijf Belgen. Onder hen Simona en Claudiu Lupascu (41). Dat echtpaar raakte het zwaarst verbrand.

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.