Volledig scherm
Gewonden worden afgevoerd na gedrang en chaotische taferelen in het Rufaro-stadion in Harare waar het lichaam van oud-president Mugabe ligt opgebaard. © EPA

Mugabe toch begraven op Heldenkerkhof

De Zimbabwaanse oud-president Robert Mugabe wordt toch begraven bij een nationaal monument voor helden. Dat heeft zijn familie, die daar eerst fel tegen was, vandaag laten weten.

De familie wilde dat Mugabe zou worden begraven in zijn geboortedorp Kutama, maar is uiteindelijk van gedachten veranderd na overleg met de Zimbabwaanse regering. 

De uitvaart is morgen. De 95-jarige Mugabe overleed vorige week in Singapore. Hij is 37 jaar aan de macht geweest in Zimbabwe. 

Sinds het lichaam van Mugabe is overgevlogen vanuit Singapore – waar hij werd behandeld omdat, zo zeggen critici, hij tijdens zijn presidentschap weinig tot niets deed aan de bedroevende staat van veel ziekenhuizen in zijn eigen land – was zijn uitvaart omgeven met mysterie en geruzie.

Duizenden Zimbabwanen zijn inmiddels al langs het Rufaro-stadion in Harare getrokken waar het lichaam van Zimbabwes eerste president ligt opgebaard. In het gedrang raakten vijf mensen gewond. De regering heeft de officiële uitvaart voor morgen, zaterdag, verordend. Mugabe wordt nu dus toch bijgezet op de National Heroes Acre, het nationale ereveld van degenen die zijn gesneuveld in de onafhankelijkheidsstrijd. De familie van Mugabe eiste tot vandaag een besloten begrafenis op een nog onbekende plek. De reden niet mee te werken aan een nationale begrafenis was dat men altijd zeer verbitterd is over het afzetten van Mugabe, vorig jaar.

Volledig scherm
Voormalig first lady Grace Mugabe wil geen staatsbegrafenis. © AFP

‘Volksheld’

Een eerste gesprek tussen Mugabes opvolger, Emmerson Mnangagwa, en Mugabes weduwe, Grace, zou niets hebben opgeleverd. Grace Mugabe beschouwt Mnangagwa als degene die haar van de macht afhield want Robert Mugabe probeerde zijn vrouw tot zijn opvolger te laten aanstellen. Partijen hebben elkaar inmiddels gevonden, melden locale media.

Ondertussen lopen duizenden Zimbabwanen langs het opgebaarde lichaam van de vooral als vrijheidsstrijder gevierde Mugabe. De oud-president blijft een volksheld vanwege zijn rol in de onafhankelijkheidsstrijd. Wat er daarna gebeurde, toen hij zich als dictator ontpopte en verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van tienduizenden landgenoten leidt nog altijd tot verdeeldheid over zijn nalatenschap.

Morgan Kaseke(28) verwoordt het gevoel van veel Zimbabwanen als hij zegt dat de familie van Mugabe maar beter kan zwijgen. Ten tijde van Mugabe werden families van overleden oud-strijders altijd door Mugabe gedwongen hun dierbare te laten begraven op het officiële ereveld, ook al wilden ze dat niet en was dat ver van hun woonplaats. ,,Dus moeten ook de Mugabes de orders van Mugabe opvolgen”, zegt Kaseke tegen de nieuwszender Al Jazeera.

Volledig scherm
De kist met daarin voormalig president Robert Mugabe's, met naast hem zijn twee zonen Chatunga Mugabe (in het midden) en Robert Mugabe Junior, rechts. © AP

Verbitterd

Volgens politiek commentator Ibbo Mandaza blijven de nabestaanden van Mugabe ziedend over wat hun is aangedaan. ,,Punt blijft dat ze zeer verbitterd zijn omdat Robert Mugabe werd afgezet. Als hij op het Nationale Helden Veld wordt begraven zou dat betekenen dat zijn opvolger waakt over zijn stoffelijke resten. Het zou symbolisch zijn machtsgreep legitimeren. Door de dood van Mugabe zijn een hoop onopgelost zeer weer losgekomen”.

Op de uitvaart worden verschillende Afrikaanse staatshoofden verwacht.

Volledig scherm
De kist met daarin het lichaam van Mugabe wordt het stadion ingedragen. © AFP
  1. LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavirus, zevende dode Italië
    Coronavirus

    LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavi­rus, zevende dode Italië

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Een team van experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels gearriveerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.